Botoşani: Elevii amendaţi dacă chiulesc şi merg la internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local din comuna botoşăneană Vorona a aprobat o hotărâre prin care şcolarii sunt sancţionaţi drastic şi dacă fumează sau organizează petreceri la şcoală

Tinerii din localitate care încalcă noua hotărâre a edililor riscă amenzi cuprinse între 100 şi 200 de lei.

Primarul localităţii, Aurel Ştefan, şi-a propus să facă ordine în viaţa adolescenţilor din comună, motiv pentru care a iniţiat o hotărâre de Consiliu Local care prevede amendarea elevilor „vicioşi“. Liceenii care fumează, beau prin baruri sau îşi pierd timpul la internet cafe-ul din centrul comuneiriscă, potrivit noului regulament, sancţiuni cuprinse între 100  şi 200 de lei.
Elevii din Vorona sunt obligaţi să devină disciplinaţi de decizia aprobată în luna octombrie de Consiliul Local cu majoritate de voturi.

Edilii vor să-i disciplineze pe tinerii din comună

Hotărârea prevede sancţionarea cu amenzi a chiulangiilor care sunt prinşi că fumează, consumă alcool prin baruri sau îşi pierd tipul pe internet la singurul internet cafe din comună.

Dacă o ţigară ori o bere îi va costa pe elevi până la 200 de lei, administratorii localurilor care vând produse interzise minorilor riscă amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei. „Cu aceste măsuri încercăm doar să-i facem să conştientizeze că trebuie să respecte programul de şcoală. Mulţi dintre părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi nu au cum să-şi supravegheze copiii“, a afirmat primarul Aurel Ştefan. Hotărârea prevede ca mesele festive şi banchetul de sfârşit de an să fie organizate doar în prezenţa unui părinte, cu acordul scris al profesorilor şi cu avizul şefului de post.

Niciun elev sancţionat

O altă prevedere se referă la accesul elevilor în sălile de internet. Chiar dacă în Vorona există un singur internet cafe, elevii nu vor putea intra aici decât dacă prezintă „carnetul de note vizat de către unitatea şcolară în care va fi specificat programul şcolar“.

Primăria a restricţionat şi accesul elevilor la discotecă după ora 22.30. Zilnic, se fac patrule formate din profesori şi angajaţi ai Primăriei, care verifică barurile din comună, dar până acum niciun elev nu a fost amendat. „Am hotărât ca la început să mergem doar pe avertismente verbale“, a spus primarul, care nu a aplicat până în prezent nicio amendă.

Totuşi, barurile din localitate sunt pline de adolescenţi. „Parcă am auzit ceva pe la şcoală, dar mie nu-mi pasă. Ar trebui să amendeze jumătate din şcoală pentru că toţi fumează“, a explicat Alin, elev. 

Hotărâre neavizată de prefect
Prefectul Cristian Roman spune că hotărârea Consiliului Local Vorona încă nu a ajuns la Prefectură pentru a primi avizul de legalitate. „Când va ajunge la noi, vom analiza hotărârea. Din păcate, secretarii din primării uită să transmită hotărârile pentru a fi verificate şi avizate. Cu toate acestea, este bine că Primăria Vorona se implică în educaţia copiilor, însă aceste lucruri ar fi trebuit să fie clarificate în cei şapte ani de acasă“, a spus prefectul Cristian Roman.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite