Botoşani: Elevii de la Şcoala 12, obligaţi să poarte măşti de protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Elevii de la Şcoala 12, obligaţi să poarte măşti de protecţie
Botoşani: Elevii de la Şcoala 12, obligaţi să poarte măşti de protecţie

Măsura a fost impusă de ieri, după ce un şcolar de 14 ani a fost diagnosticat cu gripă porcină

Copiii iau cu asalt cabinetele medicale din oraş, la primul strănut. Medicii de familie nu mai faţă solicitărilor.

Conducerea Şcolii Generale nr. 12 din Botoşani a dispus ieri ca în unitatea de învăşământ să se intre doar cu mască medicală de protecţie. În plus, accesul vizitatorilor a fost restricţionat.

Măsura a fost luată după ce un elev de clasa a VIII-a a contactat virusul A H1N1. „Elevii şi profesorii sunt obligaţi să poarte măştile atât la ore, cât şi în pauze, până la terminarea programului“, a declarat Maria Bodaş, directorul şcolii.

Măştile au fost primite de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani şi au fost distribuite tututor elevilor, profesorilor şi personalului auxiliar. Unii elevi minimalizează pericolul şi se feresc să le poarte. „Nu cred că mă voi îmbolnăvi şi oricum nu îmi place să stau cu masca pe faţă“, a spus Daniela, elevă.

Avertizaţi să nu ascundă semnele bolii

Majoritatea copiilor s-au obişnuit însă cu noul „accesoriu“. „E pentru protecţia noastră. Nu e o ruşine să porţi mască. Mie chiar îmi place cum îmi stă cu ea. În plus, profesorii nici nu ne aud când şoptim, dacă o avem pe faţă“, a spus râzând Ionel, elev într-a VI-a. Clasa în care învaţă şcolarul contaminat cu gripă porcină a fost închisă, iar elevii au fost trimişi acasă până pe 11 noiembrie.

Elevii sunt sfătuiţi să se prezinte imediat la medic, dacă apar simptome de gripă. „Clasa va fi dezinfectată peste o săptămână, chiar înainte de revenirea elevilor la ore“, a precizat dr. Gheorghe Apetroaie, director adjunct la DSP Botoşani. 

Aceleaşi măsuri s-au luat şi la Seminarul Teologic din Dorohoi, unde un tânăr de clasa a XII-a s-a îmbolnăvit de gripă nouă. Cele şase cazuri de gripă nouă contabilizate până ieri în şcolile din Botoşani au creat panică. Copiii sunt trimişi la medicul de familie la primul strănut. Cabinetele medicilor de familie din oraş sunt supraaglomerate.
„Nu mai facem faţă. Peste pacienţii mei, îmi vin zilnic cel puţin 40 de elevi, fără trimitere şi fără simptome de gripă, care vor scutire. Unii profită acum de apariţia gripei porcine, alţii sunt realmente speriaţi“, a declarat dr. Marilena Hriţcu, medic de familie.

Balurile bobocilor, amânate de gripă

Şapte baluri ale bobocilor programate pentru acest weekend au fost amânate la cererea Direcţiei de Sănătate Publică.
Ca să evite posibila contaminare, medicii, în acord cu şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean, au decis reprogramarea acestor petreceri peste o săptămână.

Amânat ar putea fi şi un schimb de experienţă între elevii botoşăneni şi cei europeni, care urmează să se desfăşoare între 9-13 noiembrie la Şcoala nr. 6 din municipiu. În această perioadă, sunt aşteptaţi la Botoşani 30 de profesori şi elevi din şase state europene, printre care şi Bulgaria.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite