Elevi botoşăneni chemaţi la şcoală printre mormane de moloz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clopoţelul va suna la toamnă peste gunoaie şi materiale de construcţii pentru că  lucrările de reabilitare au fost suspendate. Pe lângă numeroase unităţi-şantier, alte 37 de şcoli şi grădiniţe sunt închise pentru că nu au suficienţi elevi şi preşcolari.

Mii de elevi vor învăţa la toamnă printre materiale de construcţii sau înghesuiţi prin internate. Statul nu a mai alocat fondurile necesare pentru reabilitarea şcolilor, iar muncitorii şi-au luat tălpăşiţa lăsând în urma lor lucrări neterminate.

Este şi cazul Grupului Şcolar „Elie Radu“ din Botoşani, unde clopoţelul va suna la toamnă printre munţi de gunoaie şi de moloz. Peste 100.000 de euro trebuie să trimită statul pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a liceului, lucrări demarate încă de acum trei ani şi sistate din lipsa fondurilor. Sătui să aştepte bani de la stat, constructorii şi-au strâns echipamentele şi au plecat pentru că nu doresc să muncească pe datorie.

În urma lor, liceul arată ca după bombardament. Gunoaie, obiecte sanitare distruse şi mormane de cărămizi şi var au umplut curtea liceului care va trebui să îşi deschidă porţile peste mai puţin de o lună.

Director: „elevii Vor fi înghesuiţi în internat“

Nici interioarele nu arată mai bine. Doar un sfert din cele 22 de clase au fost reabilitate. La restul ar mai fi de lucru măcar două luni. Asta dacă statul, prin Ministerul Educaţiei, va aloca banii necesari finalizării proiectului.

Cu mai puţin de o lună înainte de începerea noului an şcolar, conducerea unităţii de învăţământ a găsit o soluţie de compromis pentru ca elevii să poată începe cursurile. „Elevii vor fi înghesuiţi în internat. Acolo se vor face orele în două schimburi. Ne vom descurca, mai ales că doar jumătate din locuri au fost ocupate anul acesta. Părinţii nu au dorit să-şi trimită copiii să înveţe în plin şantier“, a spus Costică Voinea Axinte, directorul Grupului Şcolar „Elie Radu“.

Managerul a  trimis până acum zeci de memorii la Ministerul Educaţiei, dar şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), prin care a cerut ajutor.

Speranţe puse în rectificarea bugetară

Şefii din învăţământ speră ca rectificarea bugetară să aducă bani şcolilor din Botoşani. „Ştiu că se vor aloca fonduri pentru plata datoriilor către constructori. Încă nu ştim ce sume vor reveni judeţului nostru“, a spus Daniel Botezatu, inspectorul şcolar adjunct al IŞJ Botoşani.
Un lucru este sigur. 37 de unităţi şcolare din mediul rural nu vor mai avea nevoie de bani pentru că şi-au închis porţile în lipsă de elevi. Nouă şcoli şi două grădiniţe au fost închise în această vară, iar pe altele 26 s-a pus lacătul de anul trecut. Nu se ştie când va fi reluată activitatea. Puţinii elevi şi preşcolari care mai vor încă să înveţe sunt dirijaţi spre alte unităţi şcolare din apropierea localităţilor.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite