Vestigii vechi de 6000 de ani, abandonate la subsolul Muzeului de Istorie Botoşani: Nu sunt bani pentru Cultura Cucuteni!(FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de saci cu fragmente din ceramică neolitică sunt depozitaţi la subsolul muzeului. Doar 5000 de lei s-au alocat,anul trecut, pentru restaurarea ceramicii Cucuteni care valoarează sute de mii de euro în străinătate.

Unică în Europa, ceramica din cultura Cucuteni iese la iveală după 6000 mii de ani în zeci de localităţi din judeţul Botoşani.

image

Mii de fragmente din vase ceramice, statuete antropomorfe şi zoomorfe, altare şi unelte de meşteşugărit au fost descoperite de arheoologii botoşăneni în localităţile Vorniceni, Ripiceni, Mitoc, Copălău dar şi în centrul vechi al oraşului Botoşani. Vestigiile istorice vechi de 6000 de ani nu pot fi însă restaurate din lipsa fondurilor şi a personalului specializat în restaurarea acestor comori.

image

Peste 300 de saci, plini ochi cu obiecte ce aparţin culturii Cucuteni, zac la subsolul Muzeului Judeţean de Istorie. Instituţia are un singur restaurator, plătit cu 1000 de lei  ca să refacă aceste obiecte.

image

" Nu avem un spaţiu adecvat unde să putem spăla fragmetele ceramice înainte de restaurare. Laboratorul are doar 20 de m.p şi este plin de obiecte. Păcat este că am reuşit să scoatem la lumină, după 6000 mii de ani aceste obiecte neolitice, şi acum am nevoie de o viaţă ca să le putem arăta lumii. Dincolo de valoarea lor istorică, aceste vestigii valoarează sute de mii de euro. O statuetă antropomorfă de mici dimensiuni a fost evaluată la 20 mii de euro, spre exemplu" a declarat Aurel Melniciuc, unicul restaurator de ceramică al Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.

image

Detalii despre acest subiect, marţi în

stampila constanta
Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite