Botoşani: EXCLUSIVITATE :Revolta ţăranilor în Piaţa Centrală( GALERIE FOTO ŞI VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: EXCLUSIVITATE :Revolta ţăranilor în Piaţa Centrală( GALERIE FOTO ŞI VIDEO)
Botoşani: EXCLUSIVITATE :Revolta ţăranilor în Piaţa Centrală( GALERIE FOTO ŞI VIDEO)

Peste 100 de persoane au protestat în această dimineaţă pentru că nu li s-a permis accesul în hala de lactate. Ţăranii au fost ţinuţi pe scări de agenţii de ordine pentru că nu aveau certificate de producător şi autorizaţii sanitare ca să îşi vândă marfa. Autoritatea de Sănătate Publică a luat această măsură după ce trei persoane s-au îmbolnăvit din cauza produselor consumat produse cumpărate se pare de la prod

De astăzi nici un ţăran nu mai are voie să vândă lapte, brânză, caş şi smântână fără documente legale. Indiferent de cantitatea scoasă la vânzare, ţăranii trebuie să aibă certificate de producător, autorizaţii sanitar-veterinare şi buletine de analiză pentru marfa comercializată.

Mai mult, aceştia trebuie să dovedească autorităţilor că sunt sănătoşi tun şi au preparat produsele în condiţii optime. Decizia a fost luată de Autoritatea de Sănătate Publică după ce  trei persoane au ajuns la Secţia de Boli Contagioase a Spitalului Judeţean Botoşani cu toxiinfecţie alimentară.

Se pare că bolnavii au consumat la începutul săptămânii produse lactate cumpărate din hală de la un producător neautorizat.,, Acestea sunt dispoziiţile pe care le-am primit. Nu avem voie să îi primit în hală dacă nu au acte în regulă,, a spus Ioan Federovici, agent de ordine Urban Serv.

Ţăranii ameninţaţi cu amenzi

Cum era de aşteptat, ţăranii au aflat de această decizie abia cînd au venit la hală să îşi vândă produsele,, Ştiam că nu trebuie documente dacă ai o singură vacă şi vrei să vinzi un litru de lapte şi un boţ de brânză. Nu ne-am anunţat nimeni de aceste schimbări. Am bătut atâta drum degeaba  că nu ne lasă să intrăm în hală,, a declarat Elena Busuioc, ţăran de Leorda. Mai mult, poliţiştii comunitari le-au avertizat pe bătrâne că vor primi amenzi de 1000 de lei dacă vor încerca să îşi vândă produsele prin piaţă.

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/MVI_1507.flv width=320 height=240 loop=false play=false downloadable=true fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Get the Flash Player to see this player.

fileType=single url=/editor_files/Flash/MVI_1493.flv width=320 height=240 loop=false play=false downloadable=true fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false

Sâmbătă dimineaţă la ora 8.00,  agenţi ai poliţiei comunitare şi angajaţi ai Urban Serv au blocat accesul în hala centrală. Peste 100 de ţărani care nu aveau documente pentru marfă , nu au fost lăsaţi să intre şi să îşi vândă produsele. Revoltaţi, oamenii au blocat scările de acces în unitate cu sticle de lapte şi pungi cu brânză.,, Nu plec de aici până nu mă lasă să îmi vând laptele. Nu am bani de autobuz ca să mă întorc acasă,, mărturiseşte Lacrămioara Ciobanu, ţăran din localitatea Poiana- Brăeşti.

Şir de acuzaţii la adresa autorităţilor
Mai bine de două ore, ţăranii au refuzat să plece de pe scările de la intrare în Hala Centrală. Oamenii au acuzat autorităţile că încurajeajă specula şi îşi bat joc de ţărani.,, Am ajuns proştii lor. Nu avem bani din ce trăi şi ne obligă să investim  ca bogaţii care cresc sute de vaci,, spune cu lacrimi în ochi Mioara Lehiu, ţăran din localitatea Avrămeni.

Primiţi de milă în hală
Revolta ţăranilor a stîrnit indignarea botoşănenilor aflaţi la cumpărături în piaţa centrală . Aceştia au sărit în ajutorul bătrânelor şi le-au cerut agenţilor să le dea voie să intre în hală. În jurul orei 11.00, autorităţile le-au permis accesul în unitate avertizându-le pe bătrâne că este pentru ultima dată când pot să îşi vândă produsele fără documente.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite