VIDEO+FOTO Vezi aici cum funcţionează mafia gunoiului de la Botoşani: 10.000 de lei se câştigă la negru în fiecare lună din selectarea deşeurilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerea cu multe zerouri este coodordonată  de o reţea bine organizată. Mulţi au de câştigat de pe spatele amărâţilor care cotrobăie prin gunoaie. Inclusiv municipalitatea şi Mediul.

„Talibanii" coordonează afacerile de la groapa de gunoi a oraşului. Un grup de 30 de persoane conduse de Giani, un tânăr de 35 de ani cu un trecut infracţional bogat. Meritul lor este că s-au"aşezat" primii în groapă şi şi-au marcat teritoriul.

image

Afacerile merg ca unse iar"talibanii" câştigă lunar peste 10.000 de lei din gunoiul aruncat de-a valma de botoşăneni. Nu ştiu de taxe, impozite sau alte dări către stat. Sunt bani"curaţi" care le intră în buzunar din munca celor peste 200 de amăriţi din cartierele sărace ale oraşului care muncesc zi de zi pentru ei.

image

„Dacă respecţi regulile, trăieşti bine şi câştigi bani buni. Dacă nu, te exclud", a spus Viorel Badiu, unul dintre „angajaţii" lui Giani care recunoaşte că toţi plătesc o taxă de protecţie de 10% din câştig că să nu aibă probleme la groapă.

image

O zi de muncă începe la ora 6.00 când vine maşina cu „marfă" şi se termină la miezul nopţii. Aflaţi în cârdăşie cu angajaţii UrbanServ cu care păstrează mereu legătura prin mobil, membrii grupării coordonează transporturile care vin la rampă

image

. „Pentru un sac cu pet-uri ieri iei la centru şi 30 de lei", a spus Liliana, o tânăra de 26 de ani din cartierul Tulbureni care munceşte la groapă cu toată familia şi câştigă lunar 1700 lei.

Mulţumit de „locul de muncă" este şi Valentin Amariei, un tânăr de 24 de ani din Tulbureni care câştigă 50 de lei pe zi din selectarea deşeurilor" Câştig cam 1500 de lei lunar şi îs mulţumit. Am ce mânca şi pot să pun şi bani deoparte", a spus Valentin care ţine concerte de muzică populară printre gunoaie.

Că se câştigă bani buni la groapa de gunoi o ştie şi şeful UrbanServ, societate care nu are angajaţi pentru selectarea deşeurilor ridicate din oraş şi le cumpără prin centrul de colectare de la „talibani" cu 60 de bani kilogramul de pet-uri de plastic, 40 de bani kilogramul de hârtie şi 25 de bani cartoanele. " Dacă am face angajări, ar trebui să plătim în jur de 2000 de lei pentru fiecare om căruia trebuie să îi dăm echipament, să îi facem protecţia muncii şi să îi asigurăm condiţii de lucru. Aşa este mai convenabil", a spus Gheorghe Pricopi, director UrbanServ Botoşani, care susţine că totul s-ar rezolva dacă populaţia ar selecta gunoiul înainte de a-l arunca.Societate încasează de la primărie peste 16.000 de lei pe zi pentru gunoiul ridicat din pubelele oraşului. O tonă de gunoi este plătită cu 135 de lei iar societatea colectează zilnic 120 de tone. Plata o face populaţia prin taxele şi impozitele locale plătite anual.

image

Afacerile cu gunoiul de la groapă au intrat în atenţia UE care a alocat 37 de milioane de lei pentru construirea unui rampe ecologice cu o capacitate de 900 de mii de tone. Reprezentanţii unei firme de consultanţă din Bucureşti, angajată să facă proiectul noii rampe, a venit zilele trecute la Botoşani pentru o primă inspecţie la groapa de gunoi. Specialiştii au decis la unison că această bombă ecologică trebuie să dispară. La fel şi munca la negru din afacerile ilegale. „Vom angaja 100 de oameni care vor selecta deşeurile ridicate din oraş în condiţii europene. Nu este normal ce se întâmplă aici", a spus Mihai Cazariuc, reprezentantul firmei de consultanţă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite