EXCLUSIV: Statul şi-a luat o ţeapă de 267 milioane lei numai de la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile către stat ale societăţilor Termica şi Apa Grup nu mai pot fi recuperate. Echivalentă cu bugetul municipiului pe un an de zile, datoria este imposibil de recuperat întrucât patrimoniul celor două societăţi este de 1,5 milioane de lei.

Principalul vinovat este tot statul, care anul trecut a acceptat o inginerie financiară făcută de Consiliul Local Botoşani, în cazul Termicii şi Consiliul Judeţean în cazul furnizorului de apă. Prin divizarea celor două societăţi, datoriile au rămas la Termica şi Apa Grup, iar toate bunurile de valoare a fost transferate în patromoniul noilor furnizori Modern Calor şi respectiv  Nova Apaserv. Reprezentanţii Fisc-ului, cei care trebuiau iniţial să se ocupe de recuperarea datoriilor de la cele două societăţi se apără spunând că au avut ce face pentru că Termica şi Apa Grup erau singurii furnizori de utilităţi şi nu puteau fi executate silit. „Am încercat să recuperăm datoriile prin propriri pe conturi  şi prin sechestre asiguratorii pe bunuri. Problema este că cele două societăţi erau singurii furnizori de căldură şi apă şi în plus  deţineau bunuri pe domeniul public şi nu puteau fi executate",  a explicat Radu Ţurcanu, directorul Direcţiei Generale de Finanţe.

Datorii de milioane, patriomoniu zero

Atât Termica cât şi Apa Grup au ajuns în faliment, iar instanţa care a judecat dosarele de insolveţă a hotărât ca firmele să treacă sub administrare judiciară. Administrator judiciar a fost desemnat Constantin Lulu Dascălu. „ De reorganizarea celor doi furnizori de utilităţi nici nu se putea pune problema. Era imposibil ca Termica sau Apa Grup să-şi revină vreo dată din situaţia în care erau. Singura soluţie era să înceapă procedura de faliment. Când am invetariat bunurile pe care le deţin am constatat că Termica  cu o datorie de 177 de milioane are un patrimoniu de 800.000 de lei, iar Apa Grup  cu o datorie de 90 de milioane de lei are  bunuri de 566.000 lei", a spus Constantin Dascălu.

Statul dezinteresat să recupereze banii

Lichidatorul a înştiinţat printr-o adresă Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul despre situaţia găsită însă cele două instituţii ale statului nu au reacţionat în niciun fel. Ba mai mult atât Ministerul de Finanţe cât şi ANAF-ul au refuzat  să trimită reprezentanţi care să participe la Adunarea Generală a Creditorilor, blocând procedura de faliment. „ Am trimis mai multe adrese şi l-am înştiinţat în scris  pe ministrul Ialomiţeanu, statul fiind cel mai interesat de recuperarea datoriilor. S-a trimis doar o adresă la ANAF Botoşani să se verifice de ce nu mai există nimic în patroimoniu. Nici măcar nu au trimis pe cineva la Adunarea Generală a Creditorilor. Eu nu pot să recuperez datorii de 40 de milioane de eueor de la termica vânzând cteva capte de ţeavă, o magazie de bocanci şi căteva tonere de imprimantă expirate. Asta am mai găsit acolo " a mai adăugat lichidatorul Constantin Dascălu

Detalii în Adevărul de Seară

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite