Doctori cu care Botoşaniul se mândreşte: Yassin Jaber , un sirian mai român decât românii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Yassin Jaber
Medicul Yassin Jaber

Chirurgul pediatru Yassin Jaber este unul dintre doctorii care au câştigat aprecierea cititorilor, a juriului de specialitate şi a redacţiei „Adevărul" în cadrul campaniei „Doctorii cu care Botoşaniul se mândreşte". În urma voturilor, medicul s-a clasat pe locul III

Înseamnă că Dumnezeu chiar a vrut ca eu să fiu medic şi să ajut oamenii", a spus cu modestie dr. Yassin Jaber la aflarea veştii că a intrat în topul doctorilor cu care Botoşaniul se mândreşte.

Sirianul, care îngrijeşte copiii din Botoşani de peste 20 de ani,s-a bucurat încă de la începutul campaniei de multă simpatie din partea cititorilor Adevărul care l-au trimis pe locul III în topul medicilor de cinci stele din Botoşani. „Pretenţios cu sine însuşi, mărinimos cu cei din jurul său, sensibil la suferinţa copiilor, dăruit profesiei şi fidel juramantului hipocratic, înzestrat cu har şi o "mînă" de aur, familist desăvărşit, medicul Yassinn Jaber este un sirian mai român decât toţi românii", a spus Nuşa Popescu, unul dintre cititorii care l-au susţinut pe medicul sirian în campania Adevărul. 

  

Medicul Yassin Jaber a pus bazele Sindicatului Medicilor Specialisti(SMS) Medicul Yassin Jaber a atras mereu atentia asupra conditiilor precare din spitale Mii de copii au fost operati de medicul sirian

Click aici pentru fotogalerie 

Onest şi devotat profesiunii sale, medicul Jaber a montat la Spitalul de Pediatrie o cutie pentru reclamaţii rezervată atât pacienţilor cât şi colegilor săi. „ Cutia a rămas goală în ultimii 20 de ani iar asta spune multe pentru mine", a precizat sirianul care s-a ataşat de ţara şi oamenii care l-au adoptat după terminarea facultăţii.

Născut într-o familie respectabilă de musulmani din oraşul Daraa, tânărul a fost atras de ideea de a studia medicina în acest colţ de lume despre care ştia că este plin de verdeaţă, iar oamenii sunt ospitalieri.

Un an a stat în Craiova, într-un campus special, şi s-a pregătit pentru susţinerea examenului în limba română. „Recunosc, am tocit materia pentru examen. Nu înţelegeam nimic din această limbă", mărturiseşte sirianul, care a fost admis la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Doi ani i-au trebuit să înveţe cât de cât limba română, dar mai ales să o înţeleagă. La fel de greu i-a fost să se adapteze şi climei aspre din nordul României.

Tinereţea, dar şi dorinţa de a face carieră l-au ajutat însă să reziste şi să se remarce în rândul studenţilor de la clasa profesorului Gabriel Ionescu, cunoscut în lumea medicală pentru separarea siamezelor din Botoşani.
„Studenţia a fost frumoasă. Am avut norocul de a avea alături oameni minunaţi de la care am avut numai de învăţat. Le sunt tuturor recunoscutor", a spus sirianul care, după absolvirea facultăţii, s-a întors în ţara sa pentru echivalarea studiilor. Anii frumoşi petrecuţi în România l-au făcut să se întoarcă imediat după căderea regimului comunist şi să se specializeze în chirurgie ortopedică.

A ales să profeseze la Botoşani pentru că s-a îndrăgostit de o tânără studentă la informatică, cu care s-a şi căsătorit. „Aveam deja un copil şi aveam nevoie de ajutorul socrilor. În plus, la Botoşani aveam prietenii din studenţie, cu care sunt coleg la spital de o viaţă", a mai spus medicul. El a aşteptat şapte ani să primească cetăţenia română şi să ocupe defintiv postul de chirurg ortoped la Spitalul de Pediatrie. Abia în anul 2005 a devenit medic primar pediatru. Meritele sale sunt însă recunoscute în tot judeţul. În cei 20 de ani de carieră a tratat mii de copii, unii mai bolnavi decât alţii. Au fost cazuri grave pe care le-a rezolvat cu precizia sa de chirurg. Unii copii i-au murit în braţe, iar ochii înlăcrimaţi şi durerea părinţilor l-au marcat pe viaţă.
Alţii îşi aduc pruncii la consultaţii la medicul care le-a salvat viaţa. „Satisfacţia cea mai mare este atunci când oamenii îşi amintesc peste ani că i-ai ajutat. În rest, nimic nu mai contează", spune medicul Jaber. La cei 52 de ani ai săi este convins că rostul său pe lume este să-i ajute pe micuţii aflaţi la nevoie chiar dacă, pentru a-şi putea face meseria, a venit de multe ori cu bani de acasă. Sirianul s-a obişnuit cu neajunsurile din România. Este convins că nu poate schimba sistemul şi nici mentalităţile.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite