Doctori cu care Botoşaniul se mândreşte: Radu Malancea, medicul care te pune pe picioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Malancea este chirurg ortoped la Spitalul Judetean Botosani
Radu Malancea este chirurg ortoped la Spitalul Judetean Botosani

Ortopedul Radu Malancea este unul dintre doctorii care au câştigat aprecierea cititorilor, a juriului de specialitate şi a redacţiei „Adevărul" în cadrul campaniei „Doctorii cu care Botoşaniul se mândreşte". În urma voturilor, medicul s-a clasat pe locul IV.

În 1990, la scurt timp după ce a terminat facultatea, ieşeanul Radu Malancea(52 ani) a avut de ales între oftalmologie, ORL şi ortopedie. A ales ortopedia pentru că, spune el în glumă, îi plăcea „şurubăraia".

Ortopedia a fost o mare provocare pentru că -şi amintea de vorbele unuia dintre profesorii din facultate, care spunea că, dacă în chirurgia generală este mai uşor să „ascunzi" o eventuală nereuşită, o mână sau un picior care nu sunt operate bine vor fi observate imediat.

  

Medicul Radu Malancea are la activ peste 10.000 de operatii Medicul Radu Malancea in timpul unei operatii Radu Malancea este unul dintre ortopezii apreciati in Moldova

Click aici pentru mai multe fotografii 

Proaspătul medic nu a mai stat mult pe gânduri şi a luat totul ca pe o provocare. „Cineva trebuie să o facă şi pe asta, mi-am zis atunci, şi pentru că-mi plăcea «şurubăiala» am decis: ortopedie, orice-ar fi", susţine medicul. Aşa că în 1995 a devenit medic specialist în chirurgie ortopedică.

A lucrat câţiva ani la spitalul din Roman, iar apoi, în 1999, a venit la Spitalul Judeţean Botoşani, unde a găsit o secţie de ortopedie la nivel medieval. "Am fost îngrozit. Nu exista în ditamai spitalul nici măcar o masă ortopedică. Mi-am «suflecat mânecile» şi am pus secţia pe picioare. Nu a fost deloc uşor, dar acum este cum ar trebui să fie", susţine chirurgul.

10.000 de operaţii 

Prima proteză de şold a montat-o unui pacient în 2003. Până atunci, astfel de operaţii se făceau numai la Iaşi. „Aş fi mincinos să spun că nu am avut emoţii. Dar mi-am dat toată silinţa, m-am pregătit mult înainte, aşa că a ieşit totul bine. Cea mai mare satisfacţie am avut-o când pacienta a venit să-mi mulţumească mergând pe propriile picioare", povesteşte medicul.

De atunci, doctorul Malancea a pus peste 300 de astfel de poteze. Medicul se mândreşte că, de când şi-a început activitatea, a operat peste 10.000 de oameni. În cei zece ani de când a venit la Botoşani, chirurgul ortoped a ajuns să fie căutat de bolnavi din toată ţara. „Dacă ţi-ai asumat răspunderea pentru sănătatea acelui om, trebuie să mergi până la capăt", spune doctorul Radu Malancea.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite