Botoşani: Doar 17 psihologi au grijă de mii de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Doar 17 psihologi au grijă de mii de elevi
Botoşani: Doar 17 psihologi au grijă de mii de elevi

Potrivit organigramelor de personal, în fiecare unitate şcolară ar trebui să existe câte un consilier psiholog. Acest lucru nu se întâmplă în unităţile şcolare din Botoţani. În tot

Potrivit organigramelor de personal, în fiecare unitate şcolară ar trebui să existe câte un consilier psiholog. Acest lucru nu se întâmplă în unităţile şcolare din Botoţani. În tot judeţul sunt angajaţi doar 17 consilieri psihologi. Pentru un grad de ocupare de 100% a acestor posturi, în judet ar mai trebui angajaţi aproximativ 100 de consilieri psihologi. „Acesta a fost unul dintre cele mai îndrăzneţe visuri şi deziterate ale mele, de a angaja consilieri psihologi în fiecare unitate de învăţământ cu personalitate juridică, cu mai mult de 500 de copii. Normativul prevede un psiholog la fiecare 800 de copii. Deşi cadrul legal există, nu există fonduri pentru consilieri psihologi atât de mulţi“, a declarat Ada Macovei, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.


Cei mai afectaţi sunt copiii din mediul rural ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Fie că e vorba despre un părinte sau despre ambii, dezvoltarea acestor copii trebuie urmărită de către un psiholog şi nu de către dascălii fără pregătire în acest domeniu. „Odată cu plecarea unui părinte în străinătate, fie că e mamă, fie că e tată, apar probleme de comunicare la unii copii. Pe timp ce trece, aceste probleme se agravează şi acest lucru se poate vedea în comportamentul acestor copii. Ei devin mai agresivi atât în comportament, cât şi în vorbire. Acesta este primul semn al unei probleme în dezoltarea unui copil“, a declarat psihologul Cătălina Lupaşcu.

Deşi o parte dintre locurile vacante au fost scoase la concurs în unele comune, distanţa faţă de municipiu a făcut ca niciun psiholog să nu se prezinte la examen. Un alt impediment este salariul oferit, în cele mai multe cazuri acesta fiind cu mult sub nivelul celui dat în mediul privat.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite