Botoşani: Divorţul, preferat înţelegerii mediate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Divorţul, preferat înţelegerii mediate
Botoşani: Divorţul, preferat înţelegerii mediate

Botoşănenii cu probleme în cuplu refuză ajutorul profesionist 

Puţine familii din judeţ cer ajutorul specialiştilor pentru a-şi salva căsnicia. Medierile sunt considerate facultative de instanţele de judecată.

Legea medierii a devenit aplicabilă în 2008, însă botoşănenii nu sunt dispuşi „să-şi spele rufele murdare“ în faţa unui consultant. În tot acest interval, doar trei cupluri au ales să participe la şedinţele conduse de jurişti.

După discuţii purtate cu specialiştii, soţii au reuşit să îşi rezolve problemele din cuplu şi nu au mai ajuns la despărţire. „În urma şedinţelor, au înţeles că trebuie să transforme conflictul într-o înţelegere, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit“, a spus Marinela Popa, mediator. Sute de alţi botoşăneni cu probleme în căsnicie refuză însă sfaturile unui mediator sau ale unui psiholog pentru a-şi rezolva tensiunile din cuplu.

Criza apare, în cele mai multe cazuri, la 40 de ani

Statisticile arată că numai în ultimii doi ani, 300 de cupluri din Botoşani s-au destrămat după ani buni de căsnicie. Este vorba de persoane cu vârste de până la 40 de ani şi cu studii superioare, care sunt căsătorite de cel puţin 10 ani şi au cel puţin un copil.

În cazul acestora, problemele conjugale sunt puse de specialişti pe seama crizei vârstei a doua. Procesul de mediere are trei etape. Prima ţine de cunoaşterea şi stabilirea regulilor de mediere. Apoi este sesiunea de discuţii, sesiunea comună şi separată şi finalizarea medierii. Una dintre cele mai importante reguli este ca ambele părţi să fie prezente la discuţii. „Şedinţele se pot încheia oricând vrea una dintre părţi“, a mai spus mediatorul.

Teama şi neîncrederea, piedici în mediere

Durata şi numărul şedinţelor sunt stabilite înainte de cei care apelează la mediator. Teama, dar şi neîncrederea duc zeci de cupluri direct în sala de judecată. „Nu aş merge la un astfel de consult, nu cred că ştie cu ce să mă ajute. Doar nu a trăit cu nevasta mea, ca să o cunoască mai bine“, a declarat Vasile Amariei, şofer de taxi.

Totuşi, sunt şi persoane care cred că discuţiile cu psihologul şi şedinţele de mediere sunt necesare. „De cele mai multe ori nu mai gândeşti limpede din cauza emoţiilor, a orgoliilor şi a problemelor cotidiene. Cineva din afară, care vede obiectiv toate aceste lucruri, te poate sfătui cel mai bine“, a spus Ionela Vasiliu, profesor.

Poţi să mergi la şedinţe, să încerci să rezolvi problema şi să eviţi sala de judecată, Marinela Popa, mediator.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite