Dezlegare la privit peştele de pe tarabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţionala dezlegare la peşte a fost un răsunător eşec comercial pentru pescării. Cumpărătorii au venit, au înghiţit în sec, apoi şi-au cumpărat conserve de la magazinul alimentar.

Patronii pescăriilor au aruncat peste două tone de peşte viu pe tarabele din Botoşani, de Buna Vestire, anticipând vânzări-record, mai ales că duminică este din nou dezlegare la peşte. Dezamăgirea a fost generală. Nu s-a vândut nici jumătate faţă de anul trecut.

Cumpărătorii le-au trecut pragul în număr mare, ademeniţi de caraşii, crapii sau novacii care se zbăteau în galantare. Oamenii au făcut însă imediat cale întoarsă, când au văzut preţurile. „50 de lei mă costă ca să-mi fac pofta de peşte. La pensia mea de 400 de lei e cam mult, aşa că am ales că cumpăr două conserve de ton în sos, cu opt lei, ca să nu zic că n-am mâncat peşte după atâta post“, a oftat Maria Ieremie, pensionară.

„Exportul“ a mers mai bine

În medie, un kilogram de peşte s-a vândut cu 6,5 lei, cu 3 lei mai puţin decât în alte zone ale ţării. Chiar şi aşa, botoşănenii l-au găsit prea scump. „Nu mai are lumea bani, iar peştele a devenit un lux. Oamenii vin, se uită ca la muzeu, admiră capturile şi pleacă“, a spus Maricica Dutca, vânzătoare la un magazin piscicol. Şefii fermelor piscicole dau vina pe calendarul religios.

„Anul acesta s-au suprapus Buna Vestire şi Floriile. În ceilalţi ani erau două săptămâni între aceste mari Sărbători, iar lumea era dorită de peşte după o perioadă mare de post. Vindeam şi şapte tone. Acum dacă dăm trei tone, suntem mulţumiţi“, a declarat Gheorghe Nistor, administratorul unei ferme piscicole din Dracşani.

Vânzările de peşte din această perioadă sunt salvate de piaţa din sudul Moldovei. Peste 30% din producţia de peşte din judeţ ia drumul supermarketurilor şi a magazinelor din Iaşi, Galaţi, Neamţ şi Vaslui, unde preţurile pe kilogram cresc cu patru lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite