Botoşani: Deţinuţi „concediaţi“ de la atelierul de tâmplărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Deţinuţi „concediaţi“ de la atelierul de tâmplărie
Botoşani: Deţinuţi „concediaţi“ de la atelierul de tâmplărie

Mulţi dintre tâmplarii din închisoare au fost nevoiţi să renunţe la retribuţia de câteva sute de lei încasată lunar de la atelier.

Criza economică îi afectează şi pe deţinuţii din Penitenciarul Botoşani. Serviciile prestate de persoanele private de libertate nu mai sunt căutate de agenţii economici. Dintre obiectele produse în închisoare, singurele care se mai bucură de interes sunt cele de tâmplărie. În atelierul penitenciarului lucrează momentan 15 deţinuţi.


Pentru munca prestată, meseriaşii privaţi de libertate sunt remuneraţi cu câteva zeci de lei lunar. Unii dintre ei au fost nevoiţi să se lipsească şi de acest modest venit pentru că au fost scoşi din atelier din cauza numărului tot mai mic de comenzi.  „Anii trecuţi erau foarte mulţi care solicitau serviciile atelierului unităţii. Fie voiau mobilier, fie aveau de prelucrat cherestea. Acum însă, din cauza crizei nu lucrăm la capacitate maximă. Noi avem meseriaş, avem mână de lucru, însă nu cumpără nimeni marfa. Acum lucrează cam 15 deţinuţi pe zi, înainte erau şi 100“, a menţionat agentul şef principal Costel Grosu, supraveghetor.

Veniturile din tâmplărie au totalizat 17.604 de lei
Dacă anul trecut Penitenciarul Botoşani a avut 145 de comenzi, anul acesta, până în prezent, s-au înregistrat doar 60 de comenzi.

 „Dintre toate activităţile, atelierul de tâmplărie a fost cel care a suferit mai puţin de pe urma crizei. Pe 2008, valoarea contractelor la lucrări executate numai în atelierul de tâmplărie a fost de 79.203 lei, iar în 2009 este de 17.604 lei, până la această dată. Potrivit solicitărilor pe care le avem, cu siguranţă se va dubla până la sfârşitul anului“, a declarat inspectorul principal de penitenciare Iulian Dărângă, purtător  de cuvânt în cadrul Penitenciarului Botoşani.

Bani pentru ziua eliberării 
În urma muncii prestate, deţinuţii se aleg la finele lunii cu 10% din salariul minim pe economie, iar alţi 20% le sunt viraţi într-un cont de care vor beneficia la eliberare. Chiar dacă aceste câştiguri nu erau mari nici în perioada în care situaţia economică a ţării era una mai bună, deţinuţii au de câştigat prin faptul că atunci când vor fi eliberaţi, vor cunoaşte o meserie.


„Pe lângă cei 30% din salariul minim pe economie pe care îi primesc deţinuţii, aceştia vor beneficia, la eliberare, şi de diplome în baza cărora se vor putea angaja în ateliere de tâmplărie. În unitate se fac cursuri şi cu sprijinul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă. Aceşti oameni vor cunoaşte bine o meserie când vor fi eliberaţi şi vor avea ocazia să câştige o pâine de pe urma ei“, a declarat Iulian Dărângă.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite