Desenele deţinuţilor pe zidul închisorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi puşcăriaşi au umplut ieri cu graffiti, alături de şase elevi, unul dintre pereţii închisorii.

Gheorghe Blaga şi Albertin Petroşanu, doi deţinuţi de la Penitenciarul Botoşani, au evadat prin imaginaţie şi culoare. Cei doi, alături de şase elevi botoşăneni, s-au întrecut ieri în desene pe gardurile închisorii. 


„Prin acest concurs am dorit să oferim o şansă în plus în vederea deschiderii persoanelor private de libertate către exterior, de menţinere a legăturilor cu societatea şi, în acelaşi timp, de identificare a noi modalităţi utile şi plăcute pentru petrecerea timpului“, a declarat Iulian Dărângă, purtător de cuvânt în cadrul Penitenciarului Botoşani.


Primul concurs de graffiti, „neobişnuit şi plăcut“


Patru dintre tinerii artişti grafferi care au acceptat provocarea de a intra în penitenciar sunt elevi suceveni, iar ceilalţi doi elevi învaţă la Liceul de Artă „Ştefan Luchian“ Botoşani. Aceştia i-au ajutat pe deţinuţi să prindă tainele artei şi, împreună, au acoperit un perete de 30 de  metri pătraţi din incinta Penitenciarului. „Cei de aici, din penitenciar, s-au descurcat foarte bine. Unul dintre ei am văzut că are nişte desene chiar grozave. E plăcut“, a spus Marius, unul dintre elevii participanţi la eveniment.

Experimentul a fost organizat de către conducerea Penitenciarului Botoşani, cu sprijinul Clubului Sportiv „Nord Arena“ din Suceava. La final, deţinuţii, dar şi elevii au fost răsplătiţi cu diplome. Jurizarea celei mai bune creaţii a fost făcută de către pictorul Constantin Ungureanu şi de profesorul Constantin Alexa, coordonatorul atelierului de pictură din cadrul unităţii de detenţie.


„Pentru noi, aici, e ceva neobişnuit şi plăcut“, a declarat Albertin Petroşanu, unul dintre deţinuţii care au desenat zidul închisorii. Şefii Penitenciarului Botoşani spun că vor cere în continuare sprijinul Clubului Sportiv „Nord Arena“ Suceava pentru acţiuni similare,  care au ca scop ajutarea deţinuţilor de a se adapta mediului „din afară“. Este prima dată când în incinta Penitenciarului se desfăşoară un concurs de graffiti, fapt apreciat şi de colegii celor doi deţinuţi care au fost cooptaţi în întrecere. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite