Botoşani: Datoriile la bancă, achitate cu bani de la casa de amanet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Datoriile la bancă, achitate cu bani de la casa de amanet
Botoşani: Datoriile la bancă, achitate cu bani de la casa de amanet

Unităţile care primesc gaj bunuri acordă zilnic împrumuturi în valoare de 30.000 de lei

Botoşănenii care lucrează la instituţii de stat îşi amanetează bijuteriile înainte de salariu, când rămân fără bani, pentru a-şi achita facturile şi creditele. 

Casele de amanet din Botoşani au înregistrat în ultimele luni o creştere neaşteptată a veniturilor. Criza i-a determinat pe botoşăneni să-şi amaneteze bijuteriile, dar şi bunurile electrocanice petru a face rost de bani cu care să-şi plătească datoriile la bănci.

Dacă până acum pensionarii erau cei care apelau adesea la serviciile caselor de amanet, acum şi funcţionarii publici şi micii afacerişti aleg împrumuturile pe termen scurt.

Întârzierea salariilor la unele instituţii şi înăsprirea condiţiilor de creditare la bănci i-a făcut pe funcţionari să se orienteze spre amanet.

Şi profesorii îşi lasă gaj bijuteriile din aur

Este o adevărată tragedie când vezi profesori, medici sau angajaţi din Prefectură care îşi amanetează bijuteriile familiei pentru a-şi plăti rata la bancă sau leasing-ul la maşină“, a spus Cornel Timofte, preşedintele Asociaţiei Patronale „Gold“. Alina este funcţionar public şi a devenit clientă fidelă a caselor de amanet, după ce instituţia la care lucrează i-a tăiat din sporuri şi a început să întârzie şi plata salariului.

De trei luni, femeia s-a obişnuit să-şi ducă la amanet bijuteriile ca să facă rost de bani pentru ratele la bănci. „Până când am început să am probleme financiare nici nu concepeam să amanetez ceva. Am încercat să obţin un credit la bancă, dar a fost practic imposibil. Nu ai cum să îndeplineşti condiţiile cerute“, a povestit botoşăneanca.

Problemele financiare s-au agravat mai ales după ce salariul femeii s-a micşorat considerabil, iar întârzierile la acordarea lefurilor s-au repetat. „Salariul mi-a fost diminuat cu câteva sute de lei şi se dă şi cu întârziere, aşa că am fost nevoită să ajung aici. Am rate de plătit şi nu vreau să am probleme. În plus, acum este şi perioadă de iarnă, iar întreţinerea la apartament  mă costă mai mult“, a spus Alina.  Şi micii întreprinzători se interesează tot mai des de condiţiile de la ghişeele amaneturilor din oraş.

Oamenii de afaceri caută sprijin la amanet

După ce încearcă în zadar să contracteze împrumuturi de la bănci, oamenii de afaceri aduc în fiecare lună cantităţi mari de aur pe care le lasă gaj pe perioade scurte, pentru a-şi salva afacerile.

„Nimeni nu mai acceptă cecuri, iar băncile dau credite tot mai greu. Apelează la amanet mai ales comercianţii care aduc marfă de la Bucureşti din angro, dar şi cei care au mici fabrici de mobilă sau montează termopane“, a mai spus Cornel Timofte.

Dobânzi foarte mari
Dobânda percepută de casele de amanet din Botoşani este de 0,5% pe zi, motiv pentru care majoritatea clienţilor fac tot posibilul să returneze cât mai rapid împrumuturile.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite