Botoşani: Portret/Valentina Ciaprazi: Dascălul care a cucerit America

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Portret/Valentina Ciaprazi: Dascălul care a cucerit America
Botoşani: Portret/Valentina Ciaprazi: Dascălul care a cucerit America

În 2004 a plecat în Statele Unite ale Americii fără să ştie o boabă de engleză. De patru ani predă franceza la licee şi universităţi de prestigiu din New York City.

Aventura vieţii Valentinei Ciaprazi a început acum 13 ani, atunci când a păşit pentru prima dată pe pământul american. „Fiind profesoară de franceză, nu am învăţat engleza. Nici în facultate, nici în liceu. Dar m-am dus totuşi în SUA. În primele zile am fost buimăcită. Mai apoi am început să descopăr vraja New York-ului“, îşi aminteşte Valentina Ciaprazi.

Atunci a fost doar o scurtă călătorie, dar dascălul botoşănean a rămas marcat de mirajul Americii. Şi s-a mai întors de trei ori până când, în 2004, a decis să înceapă o viaţă nouă la mii de kilometri distanţă de casă, în ţara tuturor viselor. De la zero.


Foarte multă lume m-a descurajat. Alţii mai darnici la sfaturi mi-au spus că nu este imposibil, dar este foarte greu. Dacă totuşi nu este imposibil şi este o cale, cât ar fi ea de anevoioasă, am să merg pe ea“, şi-a spus atunci femeia. A muncit „pe brânci“, zi şi noapte, a învăţat singură engleza şi a bătut la porţile învăţământului american. „Am învăţat engleza plângând“, adaugă botoşăneanca.


De anul trecut predă la Universitatea NY City


A fost nevoită să treacă prin mai multe examene şi teste pentru a putea preda la o catedră în state. Pe toate le-a trecut cu brio şi în urmă cu patru ani românca a început să predea limba franceză liceenilor americani din Brooklyn.
Să fii profesor în New York este mare lucru. Americanii au un respect deosebit pentru dascăli, care nu există în România“, se mâhneşte profesoara, care a predat aproape 30 de ani franceza în România.

Din septembrie 2008, Valentina Ciaprazi a început să predea franceza studenţilor de la City University of  New York (CUNY). „Nu sunt la vârsta la care începi să înveţi o limbă străină, să trăieşti între străini, să intri să predai la un liceu din New York City sau Universitatea din NY City. Sunt chestii de un curaj extraordinar“, adaugă femeia.


Poezia, a doua
mare pasiune


Când nu are cursuri la universitate, Valentina Ciaprazi citeşte şi scrie foarte mult. A publicat până acum două volume de poezie în limba română şi unul în limba engleză, iar acum lucrează la alte două cărţi de poezie, una în franceză şi una în română.


Este greu să-ţi găseşti inspiraţia când eşti copleşit de treburi. Pe vremuri am scris mai profund. Eram puţin mai romantică, mai sentimentală şi între timp am devenit mai realistă şi cred că din poezia sentimentală las mai puţin“, conchide Valentina. 

Întrebări şi răspunsuri
Cum aţi găsit Botoşaniul?
Foarte frumos. Am avut plăcuta surpriză să revăd un oraş cu totul schimbat şi înfrumuseţat.  

Cum sunt elevii americani faţă de cei români?
Sunt mai liberi, mai joviali, vorbesc şi râd foarte mult, ascultă muzică şi dansează. În şcolile americane nu există uniformă, dar există o decenţă. 

Vă veţi întoarce acasă?
Limba maternă nu se uită niciodată, eu nu cred că voi reveni vreodată definitiv în România. M-am obişnuit să balansez între două ţări şi cred în „cetăţeanul planetar“. Multă lume are deja două sau trei locuri care se numesc „acasă“. Acasă sunt şi în România şi în America.

Ce-i place
Mi-am dorit întotdeauna să fiu în clasă, să lucrez cu elevii”, spune profesoara. Când nu este printre elevi sau studenţi, Valentina Ciaprazi citeşte şi scrie. Îi plac poeziile, proza dar şi teatrul. „Iubesc arta plastică, moda şi estetica feminină“,  adaugă femeia.

Ce nu-i place
 „Am impresia ca acum totul se rezolvă prin violenţă. Nu-mi place lipsa de moralitate şi familiile destrămate. Este un spectacol trist“, spune Valentina Ciaprazi.

Profil
Născută. 20 iunie 1946, Roznov, Piatra Neamţ.
Studii. University of the State of New York.
Familie. Necăsătorită, doi copii.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite