Cum fac Paştele cei plecaţi peste graniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşănenii din Belgia au făcut cozonaci şi sunt cu gândul la cei de acasă
Botoşănenii din Belgia au făcut cozonaci şi sunt cu gândul la cei de acasă

Din cauza crizei, mulţi au renunţat în acest an la cadourile de Iepuraş trimise în ţară, la excesele culinare şi la petrecerile cu iz românesc.

Peste 30% dintre botoşăneni sunt plecaţi la muncă în străinătate. Dacă în Italia, Belgia sau Spania se găsesc magazine cu bucate tradiţionale, în Norvegia sau la New York este mai greu pentru românii ce trăiesc acolo să respecte tradiţia. Însă, oriunde ar petrece marea sărbătoare, botoşănenii au devenit mult mai cumpătaţi în acest an cu cheltuielile.

În Torino se caută mici
Totuşi, comercianţii care vând alimente româneşti în ţări europene înregistrează în aceste zile vânzări mai mari ca în restul anului. Un botoşănean care şi-a deschis un astfel de magazin în Torino ne-a spus că, în această săptămână, vânzările au fost cu 30% mai mari faţă de o perioadă obişnuită.

„Există cerere mai ales la carne şi preparate, unde a trebuit să suplimentez producţia. Nu am însă cum să aduc miei întregi, deşi asta ar fi mâncarea de bază pe masa de Paşte. În schimb dau bine mezelurile, drobul, pastrama de oaie, carnea de mici, cam tot ce le place alor noştri“, ne-a spus Dan Bereş, proprietar al unei carmangerii din Torino, Italia. De pe masa de Înviere a românilor care trăiesc în Belgia nu lipsesc ouăle înroşite, cozonacul cu nucă sau pasca. Numai că la ultimul produs specific Paştelui, brânza este înlocuită foarte des cu ciocolata, care se găseşte peste tot şi este ieftină. „Sunt sătulă de ciocolată până peste cap. Mi-e poftă de o pască de-a noastră, cu caş şi stafide“, ne-a declarat Angela Popa, o tânără care trăieşte de aproape 10 ani în oraşul belgian Liège.

În Norvegia însă vopsea de ouă nu se găseşte. Inventivi, conaţionalii noştri au găsit soluţii. „Am căutat vreo doi ani la rând ceva cu care să pot înroşi ouăle. Am văzut în supermarket sfeclă roşie şi mi-a venit ideea să le înroşesc ecologic“, a spus Mirela Butnaru, o botoşăneancă stabilită în Oslo. Aceasta a precizat că de pe masa de Paşte nu îi vor lipsi răciturile de pui şi salata boeuf.

În Londra există un magazin, pe 141 Wood Street, unde se găsesc tot felul de produse româneşti. De la cozonaci pînă la savarine, diferite preparate din carne, inclusiv cunoscutul Cabanos, ba chiar şi murături, botoşănenii aflaţi la muncă în Londra nu vor duce dorul bucatelor tradiţionale.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite