Criza umple casele de pariuri şi cazinourile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de botoşăneni mizează pe hazard ca să scape de sărăcie. Încasările din jocurile de noroc au crescut cu 10% faţă de 2009. Lipsurile financiare îi determină pe mulţi oameni să se hazardeze mai mult ca oricând. 

Jocul de cărţi, pariurile sportive, biletele la Loto sau aparatele mecanice, toate au devenit mai tentante pentru botoşăneni odată cu accentuarea crizei financiare.

Finanţiştii s-au trezit cu o creştere de peste 10% a încasărilor din jocurile de noroc. „Pentru că a rămas cu bani puţini, omul merge pe principiul că şi-aşa nu poate face mare lucru cu ei şi se gândeşte că mai bine îi joacă, poate câştigă şi-şi plăteşte ratele şi datoriile“, a spus Petru Luca, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Botoşani.

Câştiguri mai mici decât investiţii

„În alte zone, faptul că se joacă mult este o expresie a bunăstării şi a dorinţei de a petrece într-un anumit mod timpul liber. La Botoşani se pare că fenomenul s-a extins pentru a acoperi unele goluri financiare“, a precizat Luca. Cele patru firme mari din Botoşani care se ocupă cu jocurile de noroc au realizat venituri de aproximativ 38 de milioane lei în ultimul an, iar primele trei luni din 2010 au adus agenţilor economici din acest domeniu circa 9 milioane de lei.

Printre jucători există şi câţiva norocoşi. Sumele câştigate la Botoşani anul trecut, prin jocurile de noroc, exceptând cele demarate de Loteria Română, se învârt în jurul sumei de 100.000 de lei, sume extrem de mici comparativ cu pierderile.

„Am început să joc după ce am rămas fără serviciu. Cel mai mult am pierdut 1.700 de lei şi asta pentru că m-am lăsat purtat de val. Joc săptămânal. Am zile când câştig câte 700-800 de lei şi bag 20-30 de lei, însă sunt şi zile proaste. Când ajung să pierd 100 de lei, mă retrag“, a spus Valentin Iacob, de 34 de ani.

Şi studenţii şi pensionarii speră să dea lovitura. „Noi avem aparate gen loterie, iar cea mai mare sumă câştigată de un jucător a fost de 5.500 de lei. În general sunt jucători care nu bagă mai mult de 100 de lei“, a spus Ovidiu Hoşman, directorul unei firme care se ocupă cu jocurile de noroc.

Există însă şi jocuri ilegale, care nu se afla în evidenţa Fiscului. „Ce se joacă în cazinouri e minciună. La Botoşani se adună din alte judeţe pentru jocuri de poker acasă la diverşi indivizi. Se joacă pe sume de zeci de mii de euro, pe apartamente şi maşini“, a spus Sorin Istrate, un împătimit al jocurilor de noroc.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite