Criza i-a maturizat forţat pe afacerişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patronii vin zilnic la Fisc să-şi plătească datoriile către stat
Patronii vin zilnic la Fisc să-şi plătească datoriile către stat

Oamenii de afaceri îşi plătesc taxele la stat din proprie iniţiativă, de frică să nu fie executaţi silit. Dacă este nevoie, ei aduc şi bani de acasă.

De la cei aproape 9.000 de contribuabili, Fiscul a încasat anul trecut 670 de milioane de lei, cu 1,4% mai mult decât în 2008, fără ca finanţiştii să bată din poartă în poartă sau să ameninţe agenţii  economici cu executări silite sau popriri pe conturi bancare pentru plata dărilor. Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Botoşani explică „avalanşa“ de plătitori din 2009. „Au conştientizat că este o obligaţie, şi nu o chestie de alegere. Acum şi-au dorit să-şi salveze afacerile, cu atât mai mult cu cât şi-au dat seama că este singurul mijloc de subzistenţă. Dacă intră firma în faliment, pot fi traşi şi ei la răspundere cu bunuri proprii. Au conştientizat că nu mai putem vorbi de profit de 500% sau 800%“, a declarat Radu Ţurcanu, şeful Fiscului.


Deşi loviţi de criză, agenţii economici şi-au scotocit bugetele pentru plata taxelor şi impozitelor, fără să mai fie împinşi de la spate. Dacă în anii trecuţi, sub 50% din sumele încasate reprezentau o conformare voluntară, acum, Fiscul se poate bucura de un grad de plată benevol de peste 70% din totalul încasărilor. Una dintre explicaţii ar fi teama oamenilor de afaceri să nu rămână fără obiect de activitate şi să se transforme în victimele crizei. „Au înţeles că e mai bine cu frumosul decât cu forţa. Din sutele de milioane plătite la stat, foarte puţin am avut prin executare silită. Cei care aveau probleme financiare au solicitat soluţii ori au dat explicaţii pentru imposibilitatea plăţii la termen, lucru care nu se întâmpla înainte“, a mai precizat şeful Fiscului botoşănean.


Apelează la economiile din bănci


O altă motivaţie pentru înghesuiala la taxe este faptul că agenţii economici nu şi-au mai permis să fie penalizaţi, în condiţiile în care afacerile lor nu mai reprezintă o zonă de profit, ci una mai mult de supravieţuire. „Este şi frica de a rămâne fără o afacere pe timp de criză, un stimulent destul de important atunci când vine vorba de plata obligaţiilor fiscale“, a comentat Gheorghe Sorescu, expert financiar. Ca să-şi achite toate taxele la stat, unii patroni au renunţat la o parte din economiile personale. „Mai aveam nevoie de 600 de lei ca să mă achit de obligaţii. Am scos de la bancă. Aştept să treacă perioada asta grea şi sper să-mi revin. În niciun caz nu doresc să fiu executat silit“, a spus patronul unui magazin de cartier care a refuzat să-i fie publicat numele.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite