Covrigii de 50 de bani pun stăpânire pe oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii se reorientează spre afaceri mai mici, iar oraşul arată ca în 1990, când totul se vindea la chioşc sau tarabă. Criza scoate din oraş afacerile mari. În locul lor şi-au făcut apariţia simigeriile şi magazinele cu produse chinezeşti, iar în restaurante se face reclamă la meniuri ieftine. 

Simigeriile au apărut în Botoşani ca ciupercile după ploaie şi sunt singurele locuri unde oamenii stau la coadă. De la începutul anului s-au deschis cel puţin cinci astfel de chioşcuri.


Ultimul şi-a început activitatea chiar ieri, în „buricul târgului“, în spaţiul unde a funcţionat magazinul de electronice Flanco. Botoşănenii cred că, din cauza crizei, se face comerţ ca la începutul anilor 1990, adică în chioşcuri sau la tarabe.


„Nicio covrigărie nu a dat faliment“


 „Ăsta-i om deştept că şi-a deschis covrigărie. Un 50 de bani are orice în buzunar pentru un covrig cald“, a spus Vlad Aniculăese, în timp ce stătea la coadă. Patronul simigeriei este mulţumit de afacere.


„Lumea a început să cumpere de cum am deschis. Nu pot să spun cum o să-mi meargă, dar văd că nicio covrigărie nu a dat faliment până acum. Am fost nevoit să fac afacerea asta pentru că nu aveam serviciu“, a declarat Ioan Bânzariu, patronul simigeriei din Centru.


Spaţiul celor de la Pro Computers a fost umplut de produse chinezeşti care, potrivit reclamei afişate pe geam, se vând cu 3,8 lei bucata. 


„A mers bine la început pentru că puteai să cumperi tot felul de mărunţişuri la 3,8 lei, ca în bazar. Clienţii se aşteaptă ca toată marfa să foarte ieftină, dar pleacă dezamăgiţi când văd că un pulover costă 20 de lei. Nu sunt sume mari, dar lumea nu are bani. Oricum faţă de celelalte magazine din jur noi mai avem ceva vânzare“, a declarat Doina Nechitoi, vânzătoare. Clienţii care intră în magazin sunt mulţumiţi că produsele sunt ieftine, chiar dacă sunt de calitate îndoielnică.


„Eu am o pensie de 300 de lei şi abia îmi ajunge de întreţinere şi mâncare. Dacă nu ar exista astfel de magazine, nu am putea să ne mai cumpărăm nimic de îmbrăcat. Aici mai găseşti o haină pe care o poţi cumpăra cu 10 sau 20 de lei. În celelalte magazine preţurile sunt poate de cinci ori mai mari“, a spus Rodica Murariu, pensionară.

____________________

Mănânci cât vrei cu 18 lei
Pentru a nu-şi pierde clienţii, la restaurantul unui hotel de lux s-a introdus meniul „All you can eat“. Cu 18 lei se poate consuma orice, oricât. Conceptul este suedez şi este o premieră pentru Botoşani. Oferta este valabilă doar între orele 12.00 şi 15.00. „Am fost cu un prieten care a mâncat cel puţin un kilogram şi jumătate de carne“, a spus Emanuel Horbovanu, client fidel al restaurantului. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite