Botoşani: Costică Căluţu: Un sfert de veac cu ochii pe cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De formaţie muzician, ieşeanul a devenit unul dintre cei mai buni meteorologi din Moldova. Rapoartele lui îi informează zilnic pe botoşăneni despre starea vremii.

De vreo cinci decenii, norii sunt o constantă în viaţa lui Costică Căluţu. O jumătate din viaţă a petrecut-o cu capul în nori, artist fiind, iar altă jumătate i-a studiat în calitate de meteorolog. 


Născut în localitatea ieşeană Dobrovăţ, bărbatul a urmat cursurile Liceului de Muzică şi Artă Plastică din Iaşi. Fire sensibilă de artist, acesta a studiat mai bine de un deceniu cornul. A vrut chiar să urmeze Conservatorul, dar concurenţa era atât de mare încât a renunţat. Destinul şi dragostea l-au adus prin anii ’80 la Botoşani, unde s-a şi căsătorit, ocazie cu care Costică Căluţu a revenit cu picioarele pe pământ.


A înţeles imediat că arta nu ţine de foame şi nu te ajută să îţi întreţii familia, aşa că s-a orientat spre ştiinţă. „Un prieten mi-a spus că se caută un meteorolog la staţie şi m-a sfătuit să mă înscriu, că tot mi-am petrecut viaţa cu capul prin nori. M-am prezentat la concurs şi am devenit meteorolog“, a spus Costică Căluţu. Timp de doi ani a urmat cursurile Direcţiei Ape Prut Iaşi, unde s-a iniţiat în tainele meteorologiei. Aşa a aflat că sunt zece tipuri de nori, iar schimbările atmosferice l-au fascinat.


Au urmat ani de studiu în care Costică Căluţu s-a perfecţionat de multe ori ca autodidact. „Când trebuia să trimit prognoza, mergeam cu atlasul internaţional al norilor după mine. Mă uitam când la hartă, când la cer ca să văd ce schimbări s-au produs“, mărturiseşte meteorologul.

Informaţii precise cu mijloace rudimentare


Dacă acum tehnologia uşurează munca meterologilor prin conectarea staţiei direct la internet şi informaţiile sunt primite prin satelit, pe vremuri stabilirea prognozei se făcea cu ajutorul giruetei, un dispozitiv amplasat la înălţime care indica direcţia şi viteza vântului.


În funcţie de mişcările acestui dispozitiv, meteorologii puteau aprecia schimbările atmosferice. „Era destul de greu. Trebuia să ieşim din oră în oră să  vedem ce schimbări se produc şi să raportăm la Bucureşti. Chiar dacă totul era manual şi ţinea de capacitatea noastră de a înţelege schimbările, reuşeam să stabilim prognoze bune“, spune Căluţu.

Muzica i-a rămas însă mereu în suflet, astfel că, în perioada 2000-2004, cânta ziua, iar noaptea făcea prognoze meteorologice: „Am făcut parte din orchestra Filarmonicii de Stat Botoşani. Cântam la corn ziua şi, după concerte, veneam la staţie să văd cum va fi vremea. Nu reuşeam să le îmbin pe amândouă, aşa că am păstrat muzica în suflet şi m-am dedicat complet vremii şi vremurilor“ spune Costică Căluţu care , acum cinci ani, a  absolvit Facultatea de Istorie şi Geografie Iaşi, devenind meteorolog cu acte în regulă.


Artistul este acum şef al Staţiei Meterologice din Botoşani. „Poate pentru unii meteorologia pare simplă. Nu e chiar aşa uşor să ţii pasul cu vremea“, spune râzând Costică Căluţu.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi fost mereu pasionat de meteorologie?
C. C.: Nici vorbă. Eram artist şi nu mă pasionau prea mult ştiinţele exacte. Destinul a făcut ca astăzi să fiu meteorolog. Visam să fiu un mare muzician căruia nu îi pasă de vreme şi de vremuri.   

Ne aşteaptă schimbări majore de climă?
C. C.: Deja se întâmplă. Schimbările de la cald la rece sunt bruşte, dar nu putem vorbi de schimbări radicale în următorii ani. Oricum, Dumnezeu hotărăşte cum va fi.

Ce-i place
Muzica clasică îi face să-i vibreze inima. Fire optimistă, priveşte mereu doar partea plină a paharului şi se înconjoară doar de lucruri care îl fac fericit.

Ce nu-i place
„Nu mă gândesc niciodată la lucrurile urâte, pentru că doar lucrurile plăcute sunt cele care îmi umplu viaţa“, mărturiseşte Costică Căluţu.

Profil
Născut
1955, Dobrovăţ, judeţul Iaşi
Educaţie
Facultatea de Istorie Geografie „Mihail Kogălniceanu“ Iaşi
Experienţă
din 1983 lucrează la Staţia Meteorologică Botoşani
Familie
căsătorit, un băiat licenţiat în IT

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite