Copilul care vinde flori de câmp pentru a merge la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgică vinde buchete de flori în centrul Botoşaniului
Georgică vinde buchete de flori în centrul Botoşaniului

Georgică Butacu (9 ani) provine dintr-o familie nevoiaşă şi este elev în clasa a III-a la Şcoala Oneaga

Cel mai mic dintre cei şase fraţi, Georgică vrea din tot sufletul să meargă la şcoală. Ştie că numai aşa poate scăpa de sărăcie. L-a învăţat mama sa, o femeie cu puţină carte, de la ţară, dar cu multă demnitate.

Văduvă de şase ani şi bolnavă, Elenei Butacu i se rupe inima când ştie că nu are cu ce-şi purta copilul în şcoală. Nu de puţine ori Georgică a mers flămând la ore, iar colegii şi-au făcut milă de el şi i-au dat cornurile lor. „Îi place la şcoală şi învaţă bine. Îmi plânge sufletul când îl trimit cu burta goală la şcoală. Îl port şi eu cum pot, ca măcar el să devină om cu carte şi să îşi facă un rost în viaţă“, a spus Elena Butacu, mama lui Georgică.

Ideea lui de „afacere“

Isteţ şi harnic, Georgică a găsit o soluţie să îşi ajute mama şi să facă rost de bani pentru şcoală. „Câmpul e plin de flori frumoase. Cred că oamenilor de la oraş le place să le pună în vază. Nici nu le dau scump. Un buchet mare este 1 leu dar accept şi mai puţin pentru că sunt mulţi oameni săraci, la fel ca şi mine“, a spus Georgică, care este convins că mica s-a afacere îi va scăpa familia de sărăcie.

„Vreau să devin şofer, să pot pleca din sat“

20 de buchete de flori a făcut aseară şi a venit cu ele la oraş. S-a învoit astăzi de la şcoală ca să îşi ajute mama să le vândă. „Jumătate din bani îi dăm pe mâncare, iar cu restul îmi cumpăr pixuri şi caiete pentru şcoală. Vreau să merg la ore, să învăţ carte. Visul meu este să devin şofer ca să pot pleca din sat să scap de sărăcie“, a spus Georgică.

Pe stradă, în Botoşani, puţini au fost cei care şi-au aplecat privirea asupra puştiului. Chiar şi aşa, unii şi-au găsit chiar timp să îi afle povestea şi au fost impresionaţi. „Este dureros să vezi un copil atât de trist care încearcă să îşi împlinească un vis. Şi mai dureros este că sunt mii în situaţia lui“, a spus Codruţa Manea, patroana unui magazin care i-a oferit lui Georgică o cămaşă albă numai bună să meargă la şcoală, dar şi bani pentru rechizite.

Mii de copii români, asemenea lui georgică

Cazul familiei Butacu este cunoscut în localitatea Oneaga. „ Sunt foarte săraci. Nu au pământ şi nici animale.  George învaţă bine şi este un copil cuminte. Îi ajutăm şi noi cum putem: cu alimente, lemne, că bani nu avem la primărie“, a spus Olga Raţă, referent în cadrul Primăriei Cristeşti. Inspectoratul Şcolar recunoaşte că povestea lui Georgică este povestea a mii de copii sărmani din România, care sunt nevoiţi să abandoneze şcoala din cauza sărăciei.

„Aceşti copii primesc din partea statului un ajutor la început de an şcolar care constă în rechizite. Autorităţile locale şi asistenţii sociali ar trebui să se implice mai mult pentru sprijinirea lor“, a spus Daniel Botezatu, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite