Botoşani: Copil chinuit de birocraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copilul se află în plasament şi pentru a se putea interveni chirurgical este nevoie de acceptul scris al preşedintelui Consiliului Judeţean.

Un copil în vârstă de 11 ani a ajuns, duminică seară, la Spitalul de Pediatrie Botoşani cu o fractură la antrebraţul stâng, care necesita o intervenţie chirurgicală. Deşi Mihai Înecatu acuza dureri foarte mari, medicii nu au putut interveni imediat din cauza femeii la care se află în plasament băiatul. Aceasta i-a ameninţat pe medicii Secţiei de Chirurgie cu judecata, dacă îi vor face anestezie băiatului fără acordul preşedintelui Consiliului Judeţean.

Contactat telefonic, acesta a fost surprins de cele relatate de reporterii „Adevărul de Seară”. „Să-mi ceară acordul şi-l voi da. Cei de la Protecţia Copilului ştiu procedura şi trebuie să o aplice. Niciodată nu m-am împotrivit la o intervenţie chirurgicală. Nu văd de ce nu a venit nimeni până la mine să-mi ceară acordul până acum”, a declarat Mihai Ţibuleac, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ).

În aşteptarea acordului

Femeia a anunţat medicii să nu intervină timp de două ore, cât va încerca să aducă acordul scris pentru intervenţie. Între timp, copilul a rămas în blocul preoperator. Deşi era programat pentru operaţie ieri dimineaţă, la ora 7.00, medicii l-au operat abia la ora 14.00 în regim de urgenţă, fără să aibă documentul semnat de şeful CJ. „Medicul care ţine copilul să sufere câteva ore din cauza unei hârtii se teme să nu fie tras la răspundere ulterior. Ce se întâmplă dacă preşedintele este plecat din localitate şi vicepreşedintele desemnat în locul lui este plecat pe teren la o sută de kilometri? Lăsăm copilul să sufere în continuare?”, a declarat Liviu Rădăşanu, şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Botoşani.

Medicul Viorel Livadaru a făcut tot ce i-a stat în putinţă. „Noi nu avem voie să intervenim. Trebuie să avem acordul preşedintelui CJ. Urmează să cerem şi acordul primarului în cazul accidentelor şi aşa mai departe. În loc să ne ocupăm de medicină, facem hârtii. Avem destule operaţii şi nu putem să aşteptăm pentru fiecare câte două ore”, a precizat chirurgul Viorel Livadaru. În cele din urmă, după aproape 14 ore în care a fost ţinut nebăut şi nemâncat băiatul a fost operat, iar acum se află în afara oricărui pericol.

Preşedintele CJ, tutorele legal 

Tutorele legal în cazul copiilor ai căror părinţi au fost decăzuţi din drepturi este preşedintele CJ. Ei sunt daţi în plasament, însă persoanele care au grijă de ei nu au niciun drept legal faţă de aceşti copii. Deşi au aceleaşi drepturi ca oricare alţi minori, în situaţiile care necesită intervenţii chirurgicale, de orice natură, este nevoie de acordul scris al şefului CJ.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite