FOTO Copiii care nu-l aşteaptă pe Moş Crăciun: Vezi în ce condiţii trăiesc nouă fraţi din Costeşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii nu s-au spălat vreodată pe dinţi şi nici nu ştiu cum arată o chiuvetă. Trăiesc într-o cameră de 10 metri pătraţi fără curent electric şi mănâncă doar ce apucă. Pentru ei sărbătorile de iarnă înseamnă doar lemne pe foc şi puţină mâncare.

Familia Nechifor trăieşte la marginea satului Costeşti într-o gospodărie care seamănă mai mult cu un grajd dezafectat. Într-o casă mică din chirpici îşi duc veacul 10 suflete pentru care civilizaţia începe şi se termină în camera insalubră de 10 metri pătraţi , cu lut pe jos, în care stau înghesuiţi mama şi cei nouă copii ai săi. Cel mai mic are şapte luni iar cel mare 18 ani.

  

Cei nouă fraţi abia au ce mânca Copiii trăiesc într-o sărăcie lucie Pentru micuţi Crăciunul înseamnă puţină mâncare pe masă

Click aici pentru fotogalerie 

Două paturi, o sobă veche şi o masă primită de pomană de prin sat sunt toată averea lor. „ Trăim din alocaţiile copiilor. Nu avem pământ iar vara mai merg cu ziua la muncă prin sat. Copiii se cresc unii pe alţii. Iarna este mai greu pentru că nu avem lemne suficiente şi nici mâncare pe îndestulate", spune Maria Nechifor, mama celor nouă copii. Femeia nu este căsătorită iar concubinul ei are patima băuturii. De copii se îngrijeşte singură. 

Locuinţa lor nu este branşată la reţeaua electrică. Nici apă în curte nu mai au pentru că nu şi-au permis să plătească facturile restante. „ Aducem apă de la fântână pentru mîncare şi spălat. Ne descurcăm şi noi cum putem", a mai spus femeia.

Igiena se rezumă la o baie la lighean o dată la două săptămânii. Niciunul dintre copii nu ştie cum arată o chiuvetă, nu s-au uitat vreodată la televizor şi nu a văzut în viaţa lor un aparat radio. Pentru ei nu există sărbători de iarnă iar Crăciunul înseamnă şansa de a câştiga bani din colindat. " La copiii săraci, Moş Crăciun nu vine niciodată. Pentru noi sărbătorile înseamnă să fie cald şi să avem mîncare", a spus Roxana, fiica cea mare a familiei Nechifor. 

Şi mai şocant este că aceşti copii locuiesc la 15 kilometri de Botoşani dar sunt rupţi total de realitate. „ Nu ştim cum arată o chiuvetă pentru că noi nu am avut aşa ceva vreodată. Nici la şcoală nu avem", a mai spus Roxana, copila de 12 ani care este mamă pentru fraţii mai mici câtă vreme mama lor îşi caută de lucru prin sat. 

Copila s-a spălat pe dinţi o singură dată în viaţa ei. Fraţii săi nici măcar nu ştiu cum arată o periuţă de dinţi şi la ce foloseşte. „ Suntem săraci dar nu ne este ruşine cu asta. Vom creşte şi ne vom ajuta mama". a spus fata, care în ciuda condiţiilor grele de trai, se descurcă foarte bine la şcoală şi nu absentează de la cursuri.

Cazul lor este cunoscut de autorităţile locale dar şi de către asistenţii sociali care au încercat instituţionalizarea copiilor. „ Mama nu vrea să îi despartă şi să îi dea la stat. Se chinuie să îi crească. Chiar dacă sunt foarte săraci, merg la şcoală şi la grădiniţă şi sunt sănătoşi. Îi mai ajutăm şi noi cât putem", a spus Vasile Adăscăliţei, primarul localităţii Răchiţi.

Visul acestor copii este să nu îşi mai vadă mama plângâm iar masa lor să nu fie goală de sărbătorile de iarnă. „ Să avem ce mânca şi atît. Brad oricum nu avem unde să punem că nu este loc şi nici globuri nu avem. La cadouri nici nu ne gândim că oricum nu am primit niciodată nimic", a mai spus Roxana, fiica cea mare a familiei Nechifor.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite