Copii molipsiţi cu TBC de către proprii părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii cer ajutorul poliţiştilor pentru a-i aduce la spital pe adulţii cu tuberculoză. Cel puţin 100 de botoşăneni refuză tratamentul.   

Numărul tuberculoşilor înregistraţi în judeţul Botoşani a trecut de 570. Mai mult de 400 au fost diagnosticaţi numai anul trecut.  Dintre aceştia, peste 100 nu au respectat tratamentul, iar boala s-a agravat. Mai mult, au transmis bacilul Koch şi membrilor familiei. Astfel, 23 de copii de până la 14 ani au fost depistaţi anul trecut cu TBC în urma unor controale de rutină. Medicii cred că, în realitate, sunt mult mai mulţi.


Chiar şi la nivel de statistică oficială, numărul copiilor purtători ai bacilului Koch este de patru ori mai mare decât în anii trecuţi. Majoritatea minorilor tuberculoşi sunt îmbolnăviţi de proprii părinţi, care refuză spitalizarea. „Tuşesc în faţa lor, strănută ori mănâncă din vase pe care le folosesc şi ceilalţi membri ai familiei. Bacilul se transmite foarte uşor, iar copiii sunt cei mai vulnerabili“, a declarat Viorica Daniliuc, medic de familie.


Tuberculoza ucide dacă nu este depistată la timp şi tratată corespunzător. 15 persoane din judeţ au murit numai anul trecut. Specialiştii sunt de părere că bolnavii care răspândesc bacilul în mod voit sau din iresponsabilitate ar trebui traşi la răspundere, ca şi bolnavii de SIDA.

Boala poate fi tratată
„Nu de puţine ori am cerut sprijinul poliţiştilor pentru a-i convinge pe tuberculoşi să meargă la spital ca să nu răspândească bacilul. Din păcate, legislaţia nu permite oamenilor legii să-i sancţioneze pe cei care pun în pericol sănătatea celor din jur. Ar trebui să răspundă penal pentru aceasta, exact ca şi bolnavii de SIDA“, a spus doctorul Paul Şerban, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Botoşani.


Ministerul Sănătăţii a alocat anul trecut peste 90.000 de lei pentru lupta împotriva tuberculozei în judeţul Botoşani. Au fost achiziţionate materiale sanitare, reactivi şi filme radiologice, medii de cultură pentru depistarea cazurilor de TBC. În localitatea Guranda funcţionează singurul sanatoriu din Moldova unde ajung tuberculoşii. „Sunt internate cazurile grave care nu mai răspund la tratament. 50 de bolnavi care pot transmite uşor boala sunt monitorizaţi în acest sanatoriu. Depistată la timp, boala poate fi tratată,“ a declarat Lidia Onofrei, de la Autoritatea de Sănătate Publică Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite