Botoşani: Copii uitaţi prin vecini pentru un euro în plus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Copii uitaţi prin vecini pentru un euro în plus
Botoşani: Copii uitaţi prin vecini pentru un euro în plus

Doar 127 de părinţi botoşăneni au sesizat autorităţile că pleacă în străinătate, iar copiii lor au fost incluşi în programe de consiliere.

Mai bine de 25% din populaţia judeţului Botoşani este plecată la muncă în străinătate. Potrivit Direcţei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), aproape 100.000 de botoşăneni au cel puţin un copil lăsat acasă. Doar 127 de părinţi au sesizat autorităţile judeţene că pleacă la muncă în străinătate, iar copiii lor au fost încredinţaţi prin procură notarială rudelor, prietenilor sau asistenţilor sociali.

Legea prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru părinţii care-şi abandonează copiii şi pleacă la muncă în străinătate. Aceştia au obligaţia să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte de a părăsi ţara. În realitate însă, în fiecare sat din judeţ cel puţin trei copii sunt lăsaţi singuri acasă, în grija unor bătrâni sau a fraţilor mai mari.

Bătute şi violate de fratele mamei plecate în Italia

Este şi cazul celor trei surori în vârstă de 13, 15 şi 18 ani din localitatea Lunca-Zlătunoaia, care au fost violate luni la rând de unchiul lor, câtă vreme mama era plecată la muncă în Italia. Femeia şi-a lăsat fetele în grija fratelui printr-o înţelegere verbală şi fără să anunţe autorităţile locale. Lăsate singure acasă, copilele erau bătute şi posedate periodic de Constantin Hârtopeanu (35 de ani). „Nu am ştiut că se va ajunge aici, că doar era fratele meu şi aveam încredere în el. Nu am mai fost la Primărie să spun că plec în Italia. Credeam că va fi bine pentru fete. Munceam şi urma să le trimit bani ca să se descurce", se destăinuie acum A.C (44 de ani), mama celor trei fete.

Oficialii DGASPC susţin că nu pot controla situaţia. În lipsa unor sesizări venite din partea părinţilor, instituţia nu are o evidenţă a copiilor lăsaţi singuri acasă. „Când solicită plasamentul, cazul este luat în evidenţă şi sunt verificate condiţiile", explică Cecilia Spătaru, directorul în cadrul DGASPC. În plus, se efectuează o anchetă socială de către inspectorii primăriei. În final, se aprobă măsuri de protecţie.

Legislaţia privind drepturile copilului este dură. Părinţii care-şi abandonează copiii şi pleacă în străinătate riscă decăderea din drepturi. Procedura este însă greoaie, iar măsurile sunt luate abia când viaţa şi siguranţa copilului sunt puse în pericol. Anul acesta niciun părinte nu a fost decăzut.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite