Botoşani: Copii trataţi cu aparatură veche de jumătate de secol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Copii trataţi cu aparatură veche de jumătate de secol
Botoşani: Copii trataţi cu aparatură veche de jumătate de secol

La Secţia de Ortopedie a Spitalului de Pediatrie încă se mai lucrează cu ciocanul

Unitatea medicală nu a mai achiziţionat aparatură nouă de zeci de ani. Noroc cu specialiştii americani, care au donat spitalului mese pentru anestezie.  

Secţia de Ortopedie a Spitalului de Pediatrie Botoşani este una dintre cele mai solicitate. Zeci de copii ajung aici după ce suferă fracturi şi au nevoie de îngrijiri medicale. Secţia este mereu plină, indiferent de sezon. Numai luna trecută aici au fost internaţi peste 70 de copii.

Au rămas la ciocan

Copiii care ajung la Ortopedie sunt trataţi ca pe vremea bunicilor. Medicii nu pot efectua manevre de bază ortopedice sau chirurgicale pentru că aparatura este, fie prea învechită, fie s-a defectat. Secţia de Ortopedie nu a mai beneficiat de aparatură medicală nouă de ani de zile. Medicii sunt nevoiţi să-şi trateze micii pacienţi cu aparatură veche de aproximativ o jumătate de secol.

„În această secţie nu s-a mai investit de foarte mult timp. Puţinele echipamente care au mai rezistat în timp sunt vechi şi ineficiente. Ne este şi ruşine să spunem cu ce lucrăm. Încă se mai foloseşte ciocanul în unele intervenţii chirugicale“, a declarat doctorul Yassin Jaber, pediatru la Spitalul de Copii Botoşani.

De la secţie lipsesc echipamente absolut necesare, de la aparate radiologice la lămpi pentru operaţie. Până anul trecut, nu existau nici măcar mese complete pentru anestezie. „Noroc că au fost americanii şi ne-au mai adus mese pentru anestezie. Au operat pe ele şi nu le-au mai cărat peste Ocean. Le-au lăsat la noi şi cu atât ne-am ales. Tot ce a reuşit a fost să obţinem un vaporizator“, a mai spus medicul Jaber. În lipsa aparaturii necesare, ortopezii fac minuni pentru a-i pune pe picioare pe copii. Nu puţine sunt însă cazurile în care părinţii sunt sfătuiţi să-şi transporte copiii la clinici de specialitate din Moldova, unde există aparatură performantă. „Medicul mi-a spus verde-n faţă: «Dacă vrei ca băiatul să nu rămână cu un picior mai scurt, du-l la Iaşi. Noi aici nu avem cu ce să-l facem bine». Fac şi ei ce pot în condiţiile date. Cum pot, să-i trateze mai bine pe  pacienţi dacă nu au echipamentele necesare?“, a declarat Ionela Vizitiu, vânzătoare.

Conducerea spitalului dă vina pe criza

Situaţia Secţiei de Ortopedie este cunoscută de conducerea spitalului, care recunoaşte că nu are soluţii pentru rezolvarea problemei.

„Este criză. Abia putem da salariile medicilor. Nu ne permitem acum să achiziţionăm aparatură medicală. Un motor chirurgical, spre exemplu, costă 10.000 de euro. Nu avem atâţia bani“, a declarat Livia Mihalache, directorul Spitalului de Copii Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite