Botoşani: Conturile spitalelor, golite de mărirea lefurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Conturile spitalelor,  golite de mărirea lefurilor
Botoşani: Conturile spitalelor, golite de mărirea lefurilor

Problemele financiare s-au agravat din cauza majorării salariilor aprobate la sfârşitul  anului 2008.

Medicii riscă să nu-şi mai primească salariile în următoarele două luni dacă reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoşani nu vor primi fonduri printr-o rectificare bugetară.
Instituţia dispune o rezervă de aproximativ 13% din bugetul alocat pentru întregul judeţ, care va fi folosită doar în cazul în care va fi aprobată o rectificare de buget. Chiar şi aşa, banii sunt insuficienţi pentru a rezolva problemele.

Cel mai mare spital
din judeţ, la limită

Situaţia de criză a apărut în unităţile medicale din cauza creşterilor salariale aprobate la sfârşitul anului
trecut. „Am făcut nota de fundamentare a rectificării bugetului şi vom solicita o suplimentare. Managerii de spital vor trebui să se administreze mai bine şi să taie din cheltuieli”, a declarat Rodica Huţuleac, preşedintele CJAS. În acest moment, spitalele nu mai au fonduri pentru medicamentele şi materialele sanitare necesare în tratamentul pacienţilor.

La limită funcţionează şi cel mai mare spital din judeţ, care are datorii de trei milioane de euro către furnizori. Astfel, bugetul actual nu poate acoperi costurile pentru medicamente, hrană, materiale sanitare şi plata utilităţilor. „Situaţia financiară a unităţii este strâns legată de modul în care fondurile de la CJAS ajung la spital. Speranţa noastră este pentru o rectificare pozitivă, moment în care putem discuta şi despre fondurile pe ultimul trimestru, altfel va trebui să luăm măsuri”, a declarat Doru Muntianu, managerul Spitalului Judeţean „Mavromati“. Subfinanţarea sistemului sanitar este întâlnită în toate instituţiile, fie că sunt medicale sau de control.

CJAS are nevoie de 38,7 milioane de lei pentru a acoperi contractele cu unităţile spitaliceşti din judeţ. „Eu am un salariu de 1.700 de lei ca director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică. Nici aici nu mai sunt bani pentru salarii. La venitul minimal pe care îl am, nu ştiu la ce aş mai putea renunţa ca să acopăr deficitul cu care se confruntă instituţia noastră“, a afirmat şeful Direcţiei de Sănătate Publică, Tamara Ciofu. În cazul în care nu se va rectifica pozitiv bugetul, nu este exclusă posibilitatea unui credit bancar.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite