Comedii şi drame ruseşti la Cinema Unirea din Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Publicul care vine la proiecţii nu plăteşte bilet
Publicul care vine la proiecţii nu plăteşte bilet

Filme care au făcut istorie în cinematografie rulează zilele acestea pe marele ecran. Proiecţiile au loc în cadrul Festivalului DaKINO. Accesul publicului cinefil este gratuit, iar oferta bogată.

Şapte pelicule de excepţie au fost aduse la Botoşani în cadrul unui proiect organizat de Catedra de Filologie Rusă din cadrul  Universităţii din Bucureşti şi de Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, care îşi propun să reînvie tradiţia filmelor ruseşti pe marele ecran. „Este o şansă să putem vedea aceste filme care au dat tonul în cinematografie. Şcoala rusă a avut mereu un cuvânt greu de spus atât prin imagine, emoţiile transmise, cât şi prin jocul actorilor“, a spus Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani.


Proiecţiile au loc de la ora 16.00


Proiecţiile au început de luni la Unirea şi se vor încheia duminică. «Italianul», dramă din 2005 regizată de Andrei Kravciuk, nominalizată la Oscar pentru cel mai bun film străin, deschide săptămâna filmelor ruseşti la Botoşani. „Sunt programate şi comedia «Oamenii jazz-ului» în regia lui Karen Şahnazarov, dar şi filmul istoric «Asasinul ţarului» (1991), care aminteşte publicului de noaptea dinspre 16 spre 17 iunie 1918, când Nikolai al II doilea împreună cu familia şi apropiaţii săi au fost ucişi“, a explicat Viorel Hriţcu, administratorul Cinematografului Unirea din Botoşani, care găzduieşte „Săptămâna filmelor ruseşti“.


Joi seară, cinefilii au întâlnire cu „Fiica din America“, o comedie realizată în 1995 de  Karen Şahnazarov. Pelicula prezintă povestea a doi ruşi plecaţi într-o călătorie inedită  în America. Vineri, regizorul Vitali Melnikov vă aşteaptă cu „Dă-n duşman“, un film realizat în 2007. Acesta prezintă povestea unor artişti care pun bazele unui cinematograf ambulant şi dau reprezentaţii în Uniunea Sovietică. 


Sâmbătă, cinefilii sunt invitaţi de regizorul Vladimir Menşov la o nuntă ruso-americano-evreiasco-ţigăneasco-japonezo-indiană în comedia  „Şîrli-mîrli sau Bucluc la indigo“ . Săptămâna se va încheia cu un film istoric de excepţie în regia lui Nikolai Lebedev. „Steaua“ aduce pe marele ecran anul 1944, când un grup de cercetaşi trece linia frontului pentru a verifica informaţiile existente privind poziţiile ocupate de duşmani.


„Sunt un mare admirator al literaturii şi cinematografiei ruseşti şi cred că iniţiativa reînvierii marilor ecranizări este lăudabilă“, a spus Gheorghe Median , istoric şi muzeograf la Muzeul Judeţean din Botoşani. Proiecţiile au loc la ora 16.00. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite