Botoşani: Chiriaşii din centru refuză să intre în case

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Chiriaşii din centru refuză să intre în case
Botoşani: Chiriaşii din centru refuză să intre în case

Şefii societăţii Locativa susţin că nu-i pot ajuta pe chiriaşi deoarece nu au alte locuinţe sociale.

Zeci de chiriaşi care locuiesc în Centrul Vechi, în vecinătatea clădirilor cuprinse de flăcări miercuri după-amiază, cer autorităţilor să fie mutaţi din zonă. Oamenii spun că pereţii s-au crăpat şi le este frică să mai intre în case. În cursul zilei de ieri, mai mulţi botoşăneni s-au adunat în faţa locuinţelor solicitând conducerii SC Locativa SA, cea care are în administrare aceste imobile, să găsească o soluţie.

„Nu mai suntem în siguranţă în aceste case. Noi nu mai putem locui aici. Dacă Primăria şi Locativa nu găsesc soluţii, mâine-poimâine o să se audă că aici au murit zeci de oameni. Casa nu a fost cuprinsă de flăcări, dar în schimb au apărut noi fisuri în pereţi“, a spus  Viorica Hurmuz.

Maria Todirişcă are 69 de ani şi de aproximativ trei decenii locuieşte într-un imobil din Centrul Vechi. Femeia spune că în ultimii ani clădirea a început să se degradeze din ce în ce mai tare şi acum îi este frică să mai locuiască acolo. „După ce au stins incendiul am văzut că pereţii s-au crăpat şi mai tare. Nu am mai dormit acasă deoarece îmi era frică. Cei de la Locativa ar trebui să găsească o soluţie pentru că nu mai putem sta în aceste case. Am 69 de ani şi nu am unde să plec“, s-a plâns bătrâna.

Locativa nu dispune de alte locuinţe sociale
Florinel Gornea, directorul general al SC Locativa SA, susţine că momentan nu poate rezolva problema oamenilor din casele aflate într-un stadiu avansat de degradare.

Acesta afirmă că persoanele din Centrul Vechi pot fi mutate în noi locuinţe doar în cazul în care vor fi evacuaţi alţi chiriaşi. „Din ce am discutat cu persoanele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, structura de rezistenţă a clădirilor nu a fost afectată. Vom verifica pentru a vedea dacă se poate locui în continuare, iar dacă nu, într-adevăr este o problemă pentru că în momentul de faţă nu avem locuinţe libere“, a explicat Florinel Gornea.

Pagube de 100.000 de lei
În urma unei evaluări făcute de către pompieri şi reprezentanţii primăriei, s-a stabilit că valoarea pagubelor produse de incendiul de miercuri după-amiază ajunge la 100.000 de lei. Florinel Gornea, directorul general al SC Locativa SA, societate care are în administrare şi aceste clădiri susţine că o parte din vină aparţine constructorului care avea obligaţia să asigure paza.

„Din momentul în care am predat imobilele către constructor nu mai este responsabilitatea noastră. După organizarea de şantier, firma avea obligaţia să asigure paza“, a încheiat Florinel Gornea. 

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite