Botoşani: Chiriaşii din Botoşani, uscaţi la buzunare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Chiriaşii din Botoşani, uscaţi la buzunare
Botoşani: Chiriaşii din Botoşani, uscaţi la buzunare

Preţul minim al unui apartament cu două camere nu scade sub 200 de euro lunar la mica publicitate

Agenţii imobiliari spun că proprietarii de imobile îşi permit să închirieze scump din cauza cererilor crescute.

Niciunul dintre proprietarii de garsoniere din Botoşani nu este dispus să închierieze cu mai puţin de 100 de euro lunar.
În acelaşi timp, la rubricile de mică publicitate din ziarele locale preţul unui apartament cu două camere nu scade sub 200 de euro pe lună, ba chiar poate ajunge la 300-350 de euro, în funcţie de zonă. Specialiştii spun că tarifele la chirii continuă să se menţină la un nivel ridicat din cauza crizei financiare şi a blocajului de pe piaţa imobiliară.


Cei mai mulţi caută să închirieze garsoniere şi apartamente cu două camere pentru că, în primul rând, costurile cu întreţinerea sunt ceva mai mici. În plus, se închiriază pentru perioade scurte de timp. Oamenii speră să-şi revină piaţa imobiliară şi să-şi poată cumpăra o locuinţă“, a spus Cristian Mreană, agent imobiliar.


Experţii spun că proprietarii îşi permit să pretindă tarife piperate pe fondul cererii mari apărute ca urmare a blocării pieţei tranzacţiilor cu apartamente. „Practic s-a ajuns la fel ca în străinătate, unde puţini îşi permit să-şi cumpere o locuinţă şi cei mai mulţi stau în chirie“, a precizat Corneliu Timofte, patronul unei agenţii imobiliare. 


Majoritatea botoşănenilor consideră că preţurile sunt exagerate raportat la salariile şi la nivelul de trai. „Este imposibil să plăteşti 250-300 de euro lunar numai pe chiria unui apartament. Sunt mulţi oameni care nu câştigă într-o lună cât cer cei care închiriază apartamente. Proprietarii profită că băncile nu mai dau credite şi puţini sunt cei care mai au posibilitatea să-şi cumpere o locuinţă“, a spus Ioan Tănase, muncitor. De asemenea, botoşănenii spun că băncile ajută indirect la menţinerea unui preţ ridicat la chirii prin faptul că acordă greu credite.


Rata la bancă, măsură împotriva evacuării


Plătesc 300 de euro rată la bancă pentru un credit pe care l-am luat anul trecut. Cel puţin am siguranţa că atât timp cât îmi plătesc ratele nu risc să mă trezesc cu lucrurile în stradă aşa cum se întâmplă uneori cu chiriaşii“, a declarat Elena Rotaru, economist.

Preţul chiriilor în municipiul Botoşani

Garsonieră: 100-150 de euro;
Apartament două camere: 200-300 de euro;
Apartament trei camere: 200-350 euro;
Apartament patru camere: 300-400 de euro.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite