Botoşani: Cât mai costă ultimul drum al celor dragi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Cât mai costă ultimul drum al celor dragi
Botoşani: Cât mai costă ultimul drum al celor dragi

Preoţii cu experienţă din Botoşani spun că rudele celor decedaţi scot şi ultimii bani pentru a-i îngropa după rânduiala creştină.

Costurile totale ale unei înmormântări pot ajunge lejer la 7.000 de lei. Familia persoanei decedate trebuie să se preocupe de un şir întreg de operaţiuni care mai de care mai costisitoare.

Primul pas este îmbălsămarea, care costă 250 de lei. Printre achiziţiile necesare se numără şi sicriul, iar cel mai ieftin este 300 de lei. Cele scumpe trec de pragul de 1.000 de lei. „Cel mai costisitor sicriu la noi ajunge la 1.500 de lei, un model italian, făcut în şase colţuri“, afirmă Remus Şuhan, proprietarul unei firme de pompe funebre. Majoritatea furnizorilor oferă crucea de lemn gratuit, ca un gest de ajutor pentru rudele aflate în suferinţă.

Locul de veci, cumpărat la negru cu 5.000 de lei
Pentru că, de regulă, moartea celor dragi le ia pe nepregătite, familiile nu au un loc de veci gata cumpărat. Teoretic, pentru un mormânt concesionat pe şapte ani de la societatea Urban Serv, cea care gestionează cimitirele din Botoşani, tariful este de 66 de lei. Pentru perioada maximă, de 40 de ani, la categoria A, preţul ajunge la 374 de lei. În practică, solicitanţii găsesc rar locuri de veci oficial şi le cumpără la negru, cu sume ce trec de 5.000 de lei.

Unii botoşăneni plătesc alţi 300 de lei pentru a închiria un dric. „Chiar dacă nu are prea mulţi bani, familia vrea ca mortul să fie îngropat creştineşte, cu rânduielile de rigoare“, a declarat părintele Nicolae Bobârnea, preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Cu toate acestea, mulţi renunţă la cortegiul funerar pentru a mai economisi din bani. 
După cheltuielile legate de slujbă, pomeni şi plătirea celor din cimitir, urmează plăţile pentru amenajarea mormântului. Un monument costă 700 de lei, preţ în care sunt incluse vazele sau bordura. Iar cele din marmură neagră sunt în jur de 8.500 de lei. Masa de după înmormântare se poate desfăşura la casa omului, sala de mese a bisericii sau la un restaurant. Un meniu de bază la un restaurant e minimum 20 de lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite