Botoşani: Casă incendiată din cauza instalaţiei electrice defecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Casă incendiată din cauza instalaţiei electrice defecte
Botoşani: Casă incendiată din cauza instalaţiei electrice defecte

Din cauza unui conductor defect  o casă din localitatea Tudora a fost cuprinsă de flăcăriieri seară în jurul orei 22.20 fiind necesară intervenţia pompierilor cu două autospeciale. Pagubele incendiului au fost estimate la 15.000 de lei. 

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu produs la o casă din comuna Tudora. Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al IJSU Botoşani a spus că pentru stiungerea acestui incendiu s-a intervenit cu două autospeciale din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani.

"Pentru stingerea incendiului şi înlăturarea surselor de pericol au acţionat  12 subofiteri, 1 ofiţer şi doi membri ai serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comuna Tudora. Incendiul a fost observat şi anunţat de proprietar cu întârziere. Flăcările au distrus, acoperişul, stoleria din lemn, mobilierul precum şi celelalte bunuri din casă, 5 tone de grâu şi 500 kg de porumb boabe aflate în podul locuinţei, evaluate de proprietar la 15.000 lei", a spus Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al IJSU Botoşani.
În urma cercetărilor efectuate la faţa locului pompierii s-a stabilit că evenimentul a fost generat cel mai probabil de un conductor electric cu defecţiuni.

14 incendii din cauza defecţiunilor la instalaţia electrică

Exploatarea instalaţiilor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii a generat în prima jumătate a acestui an 14 incendii din cele 187 stinse de pompierii botoşăneni. În urma celor 14 incendii au fost înregistrate pagube materiale în valoare de peste 70.000 lei. Pompierii au salvat bunuri materiale de aproape 600.000 de lei.

"Aşa cum reiese şi din datele prezentate anterior conductorii electrici, prizele şi întrerupãtoarele defecte sunt surse frecvente de incendiu. Pentru a îndepărta pericolul de incendiu din locuinţe şi gospodării recomandăm atât cetăţenilor, cât şi conducerilor instituţiilor publice şi administratorilor/managerilor operatorilor economici, respectarea următoarelor reguli şi mãsuri minime de prevenire şi stingere a incendiilor:

- să nu folosească instalaţii electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, cu conductori neizolaţi, cu prize sau întrerupătoare defecte, cu doze sau derivaţii fără capace;
- să nu înlocuiască siguranţele fuzibile din tablourile electrice cu liţă, sârmă, cuie etc.;
- să nu poziţioneze conductorii electrici cu învelitoare din PVC direct pe materialele combustiţile ale construcţiilor;
- să nu lase aparatele electrice în funcţiune fără supraveghere;
- să verifice şi să repare instalaţiile electrice şi aparatele electrocasnice numai cu personal autorizat;
- să achiziţioneze aparatele electrice de încălzire (reşouri, radiatoare, aeroterme etc.) numai din categoria celor omologate şi să respecte instrucţunile de exploatare prevăzute de producători;
- să execute sau modifice instalaţiile electrice  numai de către personal autorizat.

Botoşani

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite