Botoşani: Cantina săracilor, singura instituţie prosperă din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Cantina săracilor, singura instituţie prosperă din oraş
Botoşani: Cantina săracilor, singura instituţie prosperă din oraş

Sărmanii Botoşaniului primesc porţii de mâncare duble faţă de cele reglementate legal

Administratorii reuşesc să facă faţă dificultăţilor financiare şi spun că şi-au asigurat provizii până la sfârşitul anului.

În plină criză financiară, la cantina de ajutor social a Primăriei Botoşani se mănâncă regeşte: bun şi mult. Cele peste 100 de persoane nevoiaşe înscrise pe listă primesc gratuit zilnic două feluri de mâncare caldă, desert şi câte o pâine de persoană. Numai anul acesta Primăria a alocat peste 200.000 de lei pentru hrana zilnică a nevoiaşilor, cărora le trebuie asigurat aportul zilnic de 2.500 de calorii.

Nicio zi fără carne

Fie că este vorba de pui, vită ori porc, bucătarii servesc la fiecare masă cel puţin un fel de carne pregătită în zeci de reţete. „Punem carne fie în ciorbă, fie la tocăniţe, în pârjoale sau şniţele. Suntem obligaţi ca măcar unul din cele două feluri de mâncare să aibă carne“, a spus Teodora Rotaru, bucătăreasă la cantina de ajutor social.

De 20 de ani femeia pregăteşte masa sărmanilor şi recunoaşte că nici un an nu a fost atât de bun ca acesta. „Nu se simte criza la noi. Se mănâncă foarte bine, mult şi sănătos. Eu nici acasă nu am uneori mâncare atât de bună“, spune râzând bucătăreasa. O masă caldă la cantina de ajutor social, formată din două feluri de mâncare caldă, desert şi o pâine costă primăria şase lei.

Un meniu complet la o braserie sau un restaurant din oraş costă cel puţin 20 de lei. Pe timp de criză, puţini sunt cei care-şi mai permit să ia o gustare în oraş. „Plec la muncă şi nu-mi permit să mănânc nimic toată ziua, că nu am bani. Abia când ajung acasă pun ceva în gură, adică după vreo 8 ore“, a spus Ioana Daniliuc, funcţionar public.

Copiii şi bătrânii sunt „clienţii“ cantinei

Mai bine de jumătate dintre beneficiarii ajutorului oferit de primărie prin cantina de ajutor social sunt copiii ai căror părinţi sunt asistaţi social. După terminarea  cursurilor, aceştia vin împreună cu părinţii să mănânce la cantină . Cu toţii sunt mulţumiţi de meniul pregătit de bucătărese. „Nu am de ce să mă plâng. Mâncarea este foarte bună şi suficientă. Azi ne-au dat ciorbă de legume, paste cu ficăţei, pâine şi napolitane cu ciocolată ca desert. Suntem mulţumiţi“, a spus Gabriela Prelipceanu, mamă a doi băieţi.

Femeia îşi creşte singură copiii din alocaţii şi un ajutor social de la primărie. În plus, şi-a depus şi dosarul pentru mesele zilnice de la cantină şi a fost acceptată.

De serviciile cantinei de ajutor social mai pot beneficia pensionarii cu venituri sub 300 de lei, bătrânii invalizi ori persoanele fără niciun fel de venit.

Porţii duble pentru săraci

Sărmanii oraşului au parte de o masă regească. Porţia de mâncare oferită nevoiaşilor ar trebui să aibă, potrivit legii, 400 de grame. Bucătăresele au înţeles că aceste porţii abia ajung unui copil flămând. Profită că legumele sunt ieftine în această perioadă şi le oferă sărmanilor porţii duble de ciorbă sau tocane.

Ne descurcăm bine şi avem grijă de beneficiari. Avem provizii şi facem faţă până la sfârşitul anului, Dorin Burlacu, directorul cantinei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite