Botoşani: Cămătăria s-a mutat la mica publicitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziarele din Botoşani sunt pline de oferte de împrumuturi

Majoritatea anunţurilor publicate la rubricile specializate din presa locală sunt plătite de cămătari din alte judeţe.

Anunţuri de genul „Oferim împrumuturi cu garanţie imobiliară în maxim cinci ore“ umplu în ultima perioadă paginile de mică publicitate ale ziarelor de anunţuri din Botoşani. Experţii spun că în spatele ofertelor se ascund cămătari. De regulă, la finalul anunţurilor apar numere de mobil şi telefoane fixe din alte judeţe, cele mai multe din Neamţ.


Noi suntem din Roman. Puteţi să ne trimiteţi pe fax sau pe mail actele garanţiei să le verificăm. Dacă se aprobă, mergem la notar şi primiţi banii. Dobânda este de 5% pe lună. Perioada minimă de rambursare este de şase luni, iar perioada maximă este de patru ani“, a declarat persoana care a răspuns la numărul de telefon din unul dintre anunţuri.


Localnicii lucrează
doar în pieţele din oraş


Cămătarii botoşăneni sunt deja cunoscuţi printre persoanele care obişnuiesc să apeleze la această formă de împrumuturi. Ei preferă să nu apeleze la varianta mediatizării media, ci să lucreze în apropierea pieţelor din oraş cu clientela deja formată.

Eu lucrez numai cu oameni de afaceri. E mai simplu să am garanţie o maşină sau un utilaj pentru că îl valorific mai repede. La apartamente apar procese şi rămâi cu banii blocaţi pentru mai mult timp. Câteodată ne ajutăm între noi pentru că sunt oameni de afaceri care au nevoie de sume mari de bani pentru salarii sau pentru plăţi urgente“, a mărturisit unul dintre cămătarii botoşăneni, care s-a recomdat cu numele de Ionuţ Amarghioalei.Nici schimbul de valută şi nici împrumutul de bani între persoane fizice nu constituie infracţiune în România, aşa că aceste persoane nu pot fi trase la răspundere.


Poliţiştii se arată neputincioşi


În ceea ce priveşte împrumuturile de bani prin contracte notariale între diferite persoane fizice care garantează împrumutul cu ipotecă pe imobile, noi nu avem competenţă. Dobânda percepută este disimulată în suma împrumutată. Dacă cele două persoane au consimţit în faţa notarului, în cazul unei întârzieri a unei plăţi imobilul poate fi pierdut. Acestea sunt doar litigii de natură civilă. Nu sunt aspecte de natură penală“, a declarat Manuela Ieremie, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Înţelegeri cu notarii
Cămătarii îşi perfectează actele la aceiaşi notari. Dacă se întocmesc doar procuri cu drept de vânzare a bunurilor imobiliare, notarii anunţă cămătarii în cazul în care proprietarii doresc anularea procurelor, iar aceştia vând bunul până la întocmirea actelor.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite