Botoşani: Căldura a trimis în spitale zeci de botoşăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii nu se răcoresc nici în saloane pentru că nu au aer condiţionat

Oamenii suferă din cauza căldurii, fie că sunt acasă, fie că sunt internaţi. În ultimele zile, ambulanţele au fost solicitate la maxim.

Zeci de botoşăneni au apelat aproape fără întrerupere echipajele Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) sau au venit singuri la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean. Pe fondul temperaturilor crescute, aceştia au făcut infarct, tahicardie ventriculară sau accident vascular.


Unele cazuri au fost atât de grave, încât au fost direcţionate către Iaşi. Bolnavii au spus că, deşi au urmat tratamentul prescris de medic, tot au resimţit stări de disconfort. „Au fost apeluri pentru persoane căzute în stradă, leşinate din cauza căldurii, dar şi pentru bolnavii cronic. Cei mai mulţi erau decompensaţi pe fondul oboselii provocate de căldură“, a precizat un asistent din cadrul SJA Botoşani.


Personalul Spitalului Judeţean a avut de furcă în aceste zile şi cu agricultorii, care au stat ore întregi pe câmp fără să se protejeze de soare. Unii dintre ei au cerut ajutor abia după ce au stat câteva zile, iar starea lor s-a agravat, necesitând internarea.


Nici în spital
nu este mai bine


Cei care au crezut că în spital nu vor suferi din cauza căldurii s-au înşelat. Pe secţia de cardiologie sunt doar două aparate de aer condiţionat, unul la terapie intensivă, celălalt în salonul cu cele mai multe paturi. Ceilalţi pacienţi caută alte metode pentru a se răcori. „Ies cât mai des pe sală, pentru că este mai răcoare. Mai greu este pentru cei imobilizaţi”, a declarat Valeria Ifrim.


În tot Spitalul Judeţean, funcţionează doar 11 aparate de aer condiţionat. Cele mai multe sunt în sălile de operaţii şi UPU. „Sperăm ca odată cu reabilitarea spitalului să obţinem şi aparate de aer condiţionat pentru toate secţiile. Până atunci, ne descurcăm cum putem. Pacienţii mai pun pături pentru a reduce temperatura în  saloane”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean, Mihaela Miler.

Măsuri de protecţie 


Medicii avertizează cetăţenii să se ferească de expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 17, când temperaturile ating valorile maxime. Purtaţi haine subţiri, lejere, din fibre natural şi în culori deschise, iar dacă trebuie să ieşiţi din casă acoperiţi-vă capul. Nu uitaţi de crema de protecţie solară şi consumaţi zilnic minim doi litri de lichide.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite