Botoşani: Călcâi refăcut cu un os transplantat din şold

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Călcâi refăcut cu un os transplantat din şold
Botoşani: Călcâi refăcut cu un os transplantat din şold

Operaţia a avut loc la Botoşani şi a salvat piciorul unei femei

Pacienta operată şi-a distrus picioarele după ce a căzut de la etajul al IV-lea. Iniţial, medicii nu-i dădeau şanse de recuperare.

De patru luni o femeie de 44 de ani trăieşte un adevărat coşmar, după ce a căzut în gol zece metri, pe geamul unui apartament situat la etajul IV. Medicii au diagnosticat-o atunci cu traumatism cranio-cerebral acut deschis, traumatism de coloană, traumatism toracic, traumatism abdominal acut închis, cu fractură de bazin, fractură deschisă gambă şi calcaneu stâng, fractură calcaneu drept. Medicii au decis trimiterea ei de urgenţă la o clinică din Iaşi pentru refacerea piciorului. După zeci de investigaţii, specialiştii ieşeni i-au dat vestea şocantă: piciorul trebuie amputat.

Patru ore pentru
refacerea călcâiului


O echipă de ortopezi botoşăneni a decis să rişte şi să îi ofere femeii şansa de a merge din nou. La iniţiativa medicului Radu Malancea, pacienta a fost supusă unei intervenţii chirugicale laborioase, realizată în premieră la Spitalul Judeţean Botoşani. 


Mai bine de patru ore, chirurgii s-au chinuit să îi reconstruiască bucată cu bucată călcâiul drept. Donatorul a fost chiar pacienta, căreia i-a fost prelevată o bucată de os de zece centimetri lungime şi cinci lăţime. Fragmentul a fost remodelat şi transformat în călcâi. „Am decis să abordăm o tehnică destul de rar întâlnită şi am prelevat o bucată de os din creasta iliacă de la aceeaşi pacientă, pe care am modificat-o astfel încât să se potrivească nevoilor noastre. Am alăturat bucăţile de os la platoul tibial şi am realizat o platformă pe care să poată călca“, a precizat Radu Malancea, medic şef în cadrul Secţiei de ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean Mavromati.

Operaţia, o reuşită medicală


La 24 de ore după operaţie, medicii s-au arătat încântaţi de rezultatul muncii lor, care a durat mai bine de patru ore. După recuperare, femeia de 44 de ani va putea merge din nou. Operaţia a venit la aproape o lună, după ce aceeaşi echipă de ortopezi a reuşit cu succes o intervenţie de protezare de şold pentru o pacientă de 100 de ani. „Nu va fi 100% un picior funcţional, însă va putea merge din nou, opţiune care la început nu exista“, a mai spus dr. Radu Malancea, şeful echipei de chirurgi care a efectuat operaţia.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite