Câinii nimănui, lăsaţi să omoare botoşăneni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii localnici le dau de mâncare maidanezilor care trăiesc pe lângă bloc
Unii localnici le dau de mâncare maidanezilor care trăiesc pe lângă bloc

Şefii primăriilor din Botoşani şi Stăuceni  susţin că patrupedele vor dispărea de la sine şi că nu le pot duce în padocuri pentru că spaţiile sunt arhipline.

Câinii care l-au sfâşiat săptămâna trecută pe Costache Cucu, de 79 de ani, continuă să-i terorizeze pe cei care locuiesc în apropierea Popasului Rediu. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani au anunţat că bărbatul a decedat din cauza hemoragiei externe apărute în urma muşcăturilor. „Leziunile constatate s-au putut produce prin muşcare de către câini în condiţiile pe care le-au constatat organele de anchetă“, a declarat Daniela Darea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

„Câinii vor dispărea de la sine“
Cu toate acestea, familia bătrânului nu are de gând să dea în judecată Primăria Stăuceni şi nici pe cea a municipiului Botoşani, care are în administrare groapa de gunoi în preajma căreia îşi fac veacul câinii maidanezi.


Viceprimarul comunei Stăuceni, localitatea pe raza căreia s-a petrecut tragedia, susţine că nu poate lua măsuri împotriva câinilor care îi terorizează pe localnici. „Nu avem bani prinşi în buget pentru aşa ceva. Această problemă se va rezolva de la sine. Câini sunt în zona gropii de gunoi de când mă ştiu eu. Ei vor dispărea de la sine. În fiecare noapte sunt călcaţi minim doi câini în această zonă“, a declarat viceprimarul comunei Stăuceni, Mihai Chihaia.

Botoşănenii muşcaţi nu ajung în instanţă
Până acum, niciun botoşănean nu a dat în judecată primăria în urma unui atac al câinilor maidanezi. „Până la urmă, sunt câinii nimănui, de ce să ni-i pună nouă în cârcă? Nu avem suficienţi bani pentru a strânge mii de câini şi a-i hrăni. Ce facem noi acum cu câinii este o muncă în zadar“, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa.


Reprezentanţii municipalităţii susţin că padocurile sunt pline şi nu mai pot prinde şi alţi câini. Pe 2010, municipalitatea a alocat 100.000 de lei pentru prinderea de pe străzi a maidanezilor. Aceeaşi sumă a fost repartizată şi pe anul trecut, dar doar un sfert din ea a fost cheltuită de firma care a câştigat licitaţia pentru serviciile de ecarisaj. „Probabil că atât au putut să facă. Au avut şi probleme cu oamenii care se împotriveau ridicării câinilor. Unii hingheri au fost bătuţi de iubitorii de animale“, a afirmat viceprimarul Florin Ghiorghiţă.

800 de oameni muşcaţi de câini în 2009
ll Înmulţirea peste măsură a patrupedelor a atras după sine şi creşterea persoanelor muşcate de câinii fără stăpân. Anul trecut, aproape 800 de botoşăneni au ajuns la spital pentru a face vaccin antirabic, după ce au fost atacaţi de animale. Tratamentele costă peste 250.000 de lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite