Cabinetele medicilor au fost luate cu asalt de bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii din Botoşani s-au călcat în picioare pentru a prinde un bon de consultaţie în ambulatoriu
Bolnavii din Botoşani s-au călcat în picioare pentru a prinde un bon de consultaţie în ambulatoriu

Bolnavii au amânat internarea pentru a petrece Sărbătorile în familie, însă starea de sănătate s-a agravat, iar acum specialiştii au mai mult de muncă.

 Medicii de la Spitalul Judeţean „Mavromati“ fac internări pe bandă rulantă. Excesele culinare şi alcoolice din perioada Sărbătorilor au creat stări de disconfort multor botoşăneni. Indiferent de specificul secţiei medicale, toate paturile spitalului sunt pline. Conducerea unităţii este obişnuită cu acest val de pacienţi şi îl pune pe seama lipsei educaţiei sanitare.


Potrivit medicilor, în ultimele două zile au fost internate 200 de persoane. „De Sărbători erau aproape 400 de pacienţi internaţi, iar acum numărul lor a ajuns la 600. După Sărbători, toată lumea vine la spital. Şi bolnavii cronic, a căror stare s-a agravat în perioada Crăciunului şi a Revelionului, şi persoanele care vor acum să de diagnosticheze“, a declarat Mihaela Miler, directorul medical al spitalului.


Ambulatoriu arhiplin


„Nu am avut cum să vin la spital înainte de Sărbători chiar dacă medicul de familie m-a trimis. A trebuit să fac curăţenie şi mâncare pentru familie. Am avut musafiri şi nu aveam cum să stau în spital“, a declarat Maricica Stolnicu, casnică.Din experienţa anilor trecuţi, adresabilitatea faţă de unităţile medicale se va menţine crescută până la sfârşitul lunii februarie.


Odată cu reluarea activităţii după minivacanţa de iarnă, ambulatoriul a devenit neîncăpător. „Programările sunt făcute pentru următoarele două săptămâni. Noi nu putem să dăm bilete de ordine pentru toţi cetăţenii, câţi vin, ci pentru capacitatea maximă a cabinetelor“, a precizat asistenta de gardă de la Registratura unităţii. Bolnavii care nu au bilet de ordine se înghesuie la uşile cabinetelor de specialitate, în speranţa că medicii vor reuşi să-i primească şi pe ei după ce-i vor consulta pe pacienţii programaţi.


„Nu avem ce face. Bani pentru cabinetele private nu avem. Pensia este mică şi apelăm la mila medicilor şi a asistenţilor din Policlinică“, a declarat Georgeta Maxim, pensionară.  Aglomeraţie este şi la cabinetele medicilor de familie. Printre bolnavii cronic care vin la începutul fiecărei luni ca să-şi ia reţeta gratuită sau compensată s-au amestecat şi botoşănenii care s-au îmbolnăvit în aceste zile. „De la începutul săptămânii, s-au prezentat zilnic la cabinet peste 60 de persoane. Cu puţine minute înainte de începerea programului, sunt deja zece pacienţi care aşteaptă“, a declarat medicul de familie Liliana Haidarli.

16 pacienţi pe oră


La Spitalul Judeţean „Mavromati“ s-au internat zilnic câte 100 de persoane, începând de luni. Ţinând cont că internările se fac între orele 10.00-15.00, rezultă că în fiecare oră au fost spitalizate 16 persoane. Adresabilitatea faţă de unităţile medicale a crescut în această perioadă chiar şi cu 300 % faţă de zilele obişnuite din restul anului. Cei mai mulţi bolnavi au beneficiat de internările de zi şi de tratamentele în ambulatoriu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite