Bugetarii stau acasă cu rândul sau rămân fără sporuri la leafă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 18.000 de angajaţi ai sistemului de stat sunt obligaţi să accepte o diminuare a veniturilor de peste 15%, atât în noiembrie, cât şi în decembrie.

Cele mai multe instituţii publice din Botoşani au decis să-şi trimită angajaţii în concediu fără plată timp de trei sau patru zile. În aceste condiţii, peste 18.000 de funcţionari publici îşi vor primi lefurile diminuate cu 15,5% în noiembrie şi în decembrie.


Salariaţilor de la Spitalul Judeţean, care nu pot întrerupe lucrul sub nicio formă, li s-a propus să renunţe la sporuri şi tichetele de masă.


Poliţiştii şi pompierii, în concediu fără plată


Cei 800 de poliţişti din judeţ vor pleca prin rotaţie în concediu fără plată, potrivit unui grafic stabilit de sindicat şi conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Botoşani. Şeful IJP spune că subalternii săi au înţeles situaţia.


„Nu vor fi probleme întrucât în toate posturile este asigurată permanenţa. Nu pot să plece doi odată, să rămână descoperit un post.  Singurele zile în care nu s-au dat libere sunt cele din perioada alegerilor“, a declarat comisarul şef  Viorel Şerbănoiu, şeful IJP. La fel s-a procedat şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), unitate care oricum are un deficit de personal de 25%. „Personalul ISU va pleca în concediu fără plată pe rând, potrivit unei planificări. Am făcut în aşa fel încât să acoperim anumite posturi  prin detaşarea unor cadre de la anumite servicii pentru asigurarea intervenţiilor în caz de urgenţă“, a declarat Radu Anton, inspector-şef al ISU Botoşani. Şi în administraţie se aplică această măsură.


Primarul şi cei doi viceprimari au intrat de luni în concediu fără plată pentru a da exemplu subalternilor. Totuşi, pe rând, ei vin la serviciu pentru a semna actele. La Prefectură angajaţii au ales să li se diminueze salariile pentru că nu puteau să intre în „fără plată“ din cauză că trebuie să se ocupe de organizarea  alegerilor.


La Spitalul Judeţean se renunţă la sporuri


Nu toţi bugetarii din sănătate vor putea pleca în concediu fără plată. Doar angajaţii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă au hotărât să accepte să vină la serviciu fără a fi plătiţi, urmând să beneficieze de libere la anul.


Conducerea Spitalului Judeţean a venit cu  propunerea ca personalul să renunţe de bunăvoie, timp de două luni, la sporul de prevenţie de 11% şi la bonurile de masă.
„Este cea mai bună variantă. Nu ne permitem să trimitem oamenii acasă în condiţiile în care avem nevoie de personal suplimentar pentru a face faţă numărului mare de pacienţi din această perioadă“, a declarat Cornel Enache, directorul Spitalului Judeţean „Mavromati“. Angajaţii de la Ambulanţă au primit cu reticenţă vestea că vor fi liberi, dar că, de fapt, vor trebui să muncească.


„Eu accept să fiu liber şi să nu mă plătească, dar să stau acasă. Dacă se întâmplă ceva cât eu sunt la serviciu, dar teoretic sunt în concediu fără plată? Semnez nişte acte medicale. Cine răspunde pentru ele?“, a declarat Alin Amironesei, medic la Serviciul de Ambulanţă.

________________________

Revoltă printre botoşăneni


Botoşănenii care au treabă la instituţiile publice nu simt lipsa funcţionarilor plecaţi în concediu fără plată. „Dacă sunt mai puţini la serviciu şi treaba merge ca înainte înseamnă că erau prea mulţi. Eu stau la rând la fel de mult ca şi înainte. Sunt o armată de oameni care nu fac mai nimic. Ăştia nu ştiu ce-i aia muncă şi sunt învăţaţi să trăiască pe spinarea celor care produc“, a declarat  Răzvan Anton, taximetrist.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite