Bugetarii s-au înglodat în datorii la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 300 de botoşăneni care lucrează în sistemul bugetar sunt datori vânduţi la bănci. Aceştia şi-au făcut rate pentru case şi maşini, dar nu au mai reuşit să le echite la timp.

Restanţele botoşănenilor la bănci depăşeau 122 de milioane de lei, în luna martie, arată ultimul raport al BNR. Suma este uriaşă în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat debite de 26 de milioane de lei. Mai mult, lunar, restanţele cresc cu 15 milioane de lei.

Dobânzile la creditele în valută s-au triplat
„Peste 300 dintre datornici sunt bugetari cu venituri care variază între 1.200 şi 1.500 de lei. Majoritatea au credite pentru case şi maşini şi trebuie să achite lunar rate medii de 700 de lei“, declarat Eugen Fifea, broker. Peste 1.300 de botoşăneni şi-au pus casele garanţie, iar acum riscă să ajungă în stradă. „Nu am de unde plăti. Eu am rămas fără loc de muncă luna trecută şi trăim, patru persoane, din salariul de 1.200 de lei al soţului şi alocaţiile copiilor. Am  fost la bancă să-mi facă o nouă eşalonare a datoriilor, dar nu am reuşit să găsesc înţelegere“, s-a plâns Daniela Ifrim, care are datorii de 80.000 de lei după ce a luat un credit pentru locuinţă.

În situaţie disperată se află şi botoşănenii care au luat credite în valută. 60% din împrumuturi sunt în euro. „Nu mai reuşesc să plătesc rata la zi pentru că nu fac faţă dobânzilor care au crescut de trei ori. Suntem disperaţi că vine banca şi ne ia casa“, a spus Simona Popescu.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite