Botoşani: Magazinele fac reduceri fără să respecte legea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult, deşi perioada legală de solduri a început abia ieri, majoritatea agenţilor economici au afişat anunţuri cu preţurile mici încă de la începutul anului.

De la începutul acestei săptămâni, timp de 45 de zile, magazinele pot comercializa produse la preţuri reduse. Pentru a face lichidare de stoc, agenţii trebuie să se prezinte cu o notificare de soldare şi cu o copie a inventarului la Primărie. Produsele cu preţuri reduse trebuie plătite către furnizor cu 30 de zile înainte, iar stocul trebuie separat în spaţiul de desfacere de restul mărfurilor.

O singură tentativă de a intra în legalitate
„A fost un singur comerciant care a venit şi a solicitat cerere pentru vânzarea la preţuri de lichidare de stoc şi sold, însă nu s-a mai întors cu acestea completate“, a declarat un referent de specialitate din Compartimentul Agenţi Economici al Primăriei Botoşani.

Deşi comercianţii prinşi în ilegalitate riscă amenzi drastice, afişele cu reduceri se găsesc în aproape toate vitrinele magazinelor din oraş. „Vom efectua controale şi vom da avertismente şi sancţiuni acolo unde se impune acest lucru. La un comerciant care e în faliment şi încearcă să mai recupereze ceva bani din marfă nu ai cum să-i dai amendă. Acolo unde este rea-voinţă vom aplica şi amenzi“, a declarat viceprimarul Cătălin Alexa. Conform legislaţiei în vigoare, reducerile de preţ pot fi practicate doar pentru produsele a căror desfacere are caracter sezonier, precum confecţii, blănuri, pielărie, tricotaje şi încălţăminte.

„Păcăleală pe faţă“
„Produse identice am văzut la Suceava, la acelaşi preţ, într-un magazin din acelaşi lanţ şi nu era scris că e vorba de reduceri. Au adus produsele care nu s-au vândut acolo şi au scris că sunt solduri ca să ne facă la psihic“, a declarat Maria Bosancu, o cumpărătoare care analiza oferta unui magazin din complexul comercial Center Family.

Împătimiţii de cumpărături spun că reducerile sunt doar pe hârtie. „Preţurile sunt crescute artificial înainte de Sărbătorile de iarnă, iar acum revin la normal. Nu e vorba de nicio reducere, ci de o intrare în normalitate. Cine nu merge la cumpărături şi în alte judeţe cade în plasă şi cumpără de toţi banii“, a adăugat Maria Bosancu. Comercianţii care practică reduceri de preţ fără informarea prealabilă a autorităţilor locale se pot alege cu amenzi cuprinse între 2.000 şi 10.000 de lei.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite