Botoşani: Alina Marciuc Doamna de fier a Botoşaniului (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani:  Alina Marciuc Doamna de fier a Botoşaniului (PORTRET)
Botoşani: Alina Marciuc Doamna de fier a Botoşaniului (PORTRET)

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani a soluţionat peste 7.000 de dosare în cei 13 ani de carieră.

Alina Marciuc a descoperit pasiunea pentru drept în anul III de facultate, când a trebuit să facă practică la Parchet. I-a plăcut munca unui procuror şi a decis ca după facultate să dea examen la Magistratură.

„Am mers la Facultatea de Drept din Iaşi mai mult din curiozitate. Nu aveam nici rude şi nici prieteni care să fi fost avocaţi, procurori sau judecători. În anul III de facultate am făcut practică la Parchet şi mi-a plăcut“, povesteşte Alina Marciuc. După facultate, a intrat în rândul magistraţilor şi de la  1 decembrie 1996 a venit la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani.

A anchetat mii de hoţi
Procurorul îşi aminteşte că la început i-au fost repartizate dosare ceva mai simple, iar apoi a avut anchete la care a lucrat şi câteva luni. „La început mi-au fost repartizate dosare cu grad redus de complexitate, după care am avut tot felul de speţe, începând de la furturi, înşelăciuni şi până la ucideri din culpă“, adaugă Alina Marciuc.

Ca procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, Alina Marciuc a avut foarte multe cazuri în care a avut de-a face cu tot felul de infractori, dar de fiecare dată a încercat să fie cât mai distantă şi să nu se implice emoţional.
„Fiecare procuror are maniera lui de a aborda învinuiţii dintr-un dosar, dar soluţiile se dau în funcţie de probatoriul administrat. Chiar dacă sunt tot felul de cazuri de instrumentat, nu pot să mă implic emoţional. Dacă te implici, nu mai trimiţi pe nimeni în judecată“, spune procurorul, care are de instrumentat anual aproape 600 de dosare.

În cei 13 ani de carieră, Alina Marciuc a petrecut mai multe sărbători prin birourile Parchetului sau prin sălile de judecată anchetând infractori.  „Nu mai ştiu de câte ori mi-am petrecut Crăciunul sau Paştele la Parchet. Au fost tot felul de cazuri de ultraj sau propuneri de arestare preventivă în zilele de Crăciun sau de Paşte, în care trebuia să vin la serviciu“.

La pensie se va dedica hobby-urilor
Deşi mulţi procurori se îndreaptă spre avocatură spre finalul carierei, Alina Marciuc nu intenţionează să înceapă o nouă specializare, cu atât mai mult cu cât cea pe care o are îi şi place şi o şi solicită destul de mult.
„Nu cred că voi intra în avocatură după ieşirea la pensie. Voi fi destul de uzată psihic. Cu siguranţă voi alege să-mi petrec altfel timpul şi să mă ocup de pasiunile mele”, a conchis Alina Marciuc.

Profil

Născută. 19 septembrie 1970, Braşov.
Studii. Facultatea de Drept, Universitatea „Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie. Căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri

Profesia de procuror este una periculoasă?
Se poate spune că este riscantă pentru că eşti în permanenţă în contact cu oameni cercetaţi pentru o anumită infracţiune. Niciodată nu ştii cum să reacţionezi pentru că e vorba de natura umană, care este imprevizibilă.

Aţi fost vreodată ameninţată de vreo persoană anchetată?
Nu am fost niciodată ameninţată şi nici nu mi-a fost frică că pot păţi ceva. Am încercat să păstrez o atitudine civilizată, fără a jigni sau umili persoana pe care o anchetez. Am vorbit tot timpul în termeni civilizaţi şi majoritatea şi-au dat seama că asta este meseria de procuror.

Ce-i place

Ar vrea foarte mult să călătorească şi să vadă cât mai multe locuri noi. „De asemenea, îmi place literatura rusă, engleză şi română, dar din păcate am prea puţin timp să mai citesc. Îmi mai place muzica, în special cea din perioada anilor ’70 şi muzica folk“.

Ce nu-i place

Vulgaritatea şi ipocrizia. „De cele mai multe ori, prefer să ignor ceea ce nu îmi place. Mi-am făcut un obicei să ignor ceea ce nu îmi place şi astfel mă simt mai bine“, afirmă procurorul botoşănean.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite