Botoşani: Botoşaniul, sufocat de maşini peste 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Botoşaniul, sufocat de maşini peste 20 de ani
Botoşani: Botoşaniul, sufocat de maşini peste 20 de ani

Parcările subterane şi supraetajate reprezintă singura soluţie pentru a prelua cele peste 160.000 de autoturisme din 2029

Botoşănenii spun că vor fi nevoiţi să circule mai mult cu mijloacele de transport în comun decât cu maşinile personale.

În 2029 se estimează că numărul maşinilor înmatriculate în municipiul Botoşani va ajunge la circa 160.000, de patru ori mai mult decât sunt în prezent. Reprezentanţii Servicului de Înmatriculări auto susţin că, numai în ultimul an, numărul maşinilor a crescut cu aproximativ 6.000. „Numărul vehiculelor a început să crescă semnificativ de cinci ani. În prezent, pe raza municipiului Botoşani sunt aproximativ 40.000 de vehicule înmatriculate”, a spus Dănuţ Ciubotaru, şeful Serviciului de Înmatriculări Auto.

Pasaj subteran în intersecţia Marchian cu Calea Naţională

Reprezentanţii Serviciului Poliţiei Rutiere susţin că problema creşterii alarmante a numărului de maşini a fost analizată încă din 2005 şi s-au luat primele măsuri. „Până acum s-au amenajat câteva sensuri giratorii care s-au dovedit utile pe moment şi s-au montat semafoare în anumite intersecţii. Pe viitor vor trebui găsite alte soluţii”, a spus Victor Ciubotaru, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere. 

Una dintre soluţiile luate în calcul de edili este construirea de pasaje subterane în zonele aglomerate ale municipiului. „Avem un proiect de amenajare a unui pasaj subteran în zona Pieţei Centrale şi, dacă se va dovedi o soluţie bună, este posibil să fie amenajate chiar mai multe astfel de pasaje”, a precizat primarul Cătălin Flutur.

Mijlocele de transport în comun, o alternativă

Botoşănenii se aşteaptă ca peste două decenii să folosească mai mult mijloacele de transport în comun decât propriile autoturisme. „Deja se circulă foarte greu. Nu ştiu cum va fi peste 20 de ani, dar cred că vom fi nevoiţi să mergem cu tramvaiul sau maxi taxi la serviciu deorece vom ajunge mai repede decât cu maşinile”, a spus Valentin Pană, vânzător.

Parcare subterană lângă Piaţa Centrală

Prima parcare subterană din Botoşani va fi realizată lângă Piaţa Centrală, în cea mai aglomerată zonă a oraşului. Lucrările vor demara la anul şi vor fi terminate în 2011. Noua parcare va avea 400 de locuri. Dacă îşi va dovedi eficienţa, vor fi amenajate şi alte parcări similare.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite