Botoşani: Botoşaniul, fără milionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Botoşaniul, fără milionari
Botoşani: Botoşaniul, fără milionari

Cei mai bogaţi 500 de milionari români identificaţi de Forbes România au pierdut în total, pe parcursul unui an de zile, aproape 10 miliarde euro, cu alte cuvinte aproape un miliard de euro pe lună.

Averea lor a totalizat 29 de miliarde de euro (cu 25% mai mică decât anul trecut), adică 21% din PIB-ul României pe 2008. În timp ce 314 au înregistrat pierderi în ultimul an, 86 dintre ei şi-au mărit averile. Alţi 88 au intrat pentru prima dată în acest clasament. Ca şi anul trecut, Bucureştiul concentrează aproape jumătate dintre miliardari, respectiv 218 de persoane (44% dintre poziţiile de pe listă), cu 18% mai mult decât anul trecut (204 persoane).

La nivelul regiunii de nord-est a ţării, oraşul cu cei mai bogaţi oameni de afaceri este Bacăul. Cu averile cele mai mari au fost cotaţi Dorinel Umbrărescu, cel mai bogat modovean, familia Căşuneanu şi fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl. Oraşul unde activează cei mai mulţi miliardari din regiune este Iaşiul. Cei mai avuţi oameni de afaceri din judeţul Neamţ sunt Dan Ostahie, Mariana şi Aurel Kober, precum şi Culiţă Tărâţă.

Costel Căşuneanu (locul 21 în top), 250 de milioane de euro, scădere (500 milioane de euro în 2008)

Despre perioada de la mijlocul anilor ’90, când cursul valutar o lua razna şi dobânzile bancare explodau, Costel Căşuneanu, proprietarul holdingului Pa&Co International, cu activităţi în transporturi, infrastructură rutieră sau imobiliare, spune că a fost infinit mai grea comparativ cu anul 2009. Acele momente i-au dat omului de afaceri o lecţie importantă pe care o aplică şi acum: continuarea investiţiilor indiferent de climatul economic. „Aveam un împrumut bancar greu de dus în acele condiţii", adaugă Căşuneanu, amintindu-şi de problemele prin care a trecut când, în 1994, a decis să investească într-o fabrică de parchet triplu stratificat.

image

Revista Forbes 500 Miliardari poate fi găsită la toate punctele de vânzare a presei de marţi, 6 octombrie, la preţul de 7,99 lei.

Anul trecut, volumul investiţiilor s-a cifrat la 38 de milioane de euro. Per total, investiţiile derulate în ultimii 15 ani depăşesc suma de 100 de milioane de euro. Principala destinaţie a banilor a fost achiziţia de utilaje de ultimă generaţie, aparatură necesară pentru perfecţionarea business-urilor pe care le derulează. În ceea ce priveşte încasările companiei, acestea s-au ridicat la peste 90 de milioane de euro, în creştere cu circa 50% faţă de rezultatul din 2007. Băcăuanul este pasionat de maşinile de epocă, „microb" moştenit şi de cei doi fii ai săi.

Adrian şi Dragoş Pavăl (locul 23 în top), 240 de milioane de euro, creştere (75-80 milioane de euro în 2008)

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl deţin retailerul de materiale de construcţii şi amenajări interioare, Dedeman Bacău. Compania, cu o cifră de afaceri de 250 de milioane de euro în 2008, se numără printre primii patru jucători de pe acest segment şi se luptă cu retaileri internaţionali precum Praktiker sau BauMax.

Adrian Porumboiu (locul 33 în top), 180-200 de milioane de euro, scădere Adrian Porumboiu, proprietarul grupului de firme Racova Com Agro Pan Vaslui, este un manager aflat tot timpul în mijlocul „vâltorii". Grupul Racova, care cuprinde aproximativ 11 firme ce derulează activităţi în agricultură, turism sau industria alimentară, a înregistrat o cifră de afaceri de circa 250 de milioane de euro în 2008.

Iulian Dascălu (locul 42 în top), 150 de milioane de euro, scădere (250-270 de milioane de euro în 2008)

Numele lui Iulian Dascălu este legat de centrele comerciale Iulius Mall, ieşeanul fiind cel mai mare dezvoltator de mall-uri din România. Grupul deţine patru mall-uri la Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava. Dascălu va finaliza ansamblul Palas în primul trimestru al anului viitor, la Iaşi.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite