Botoşani: Botoşaniul, un judeţ sărac în care se nasc bebeluşi giganţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 6.800 de grame şi a bătut recordul de greutate la naştere în ultimii 15 ani, în judeţul Botoşani. Fetiţa din localitatea Leorda a venit pe lume, sâmbătă dimineaţa, la Maternitatea din

Are 6.800 de grame şi a bătut recordul de greutate la naştere în ultimii 15 ani, în judeţul Botoşani. Fetiţa din localitatea Leorda a venit pe lume, sâmbătă dimineaţa, la Maternitatea din municipiul Botoşani şi a bătut-o în greutate pe cea din localitatea Flămânzi, care cântărea la naştere 6.400 de grame. Ambele fetiţe au primit la naştere nota 7 şi au fost internate la Reanimare pentru că greutatea le punea viaţa în pericol, în primele ore de viaţă.

,,Credeam că am gemeni!“
Rodica Muntianu, mama fetiţei gigant, a avut un şoc atunci când şi-a văzut pruncul. Femeia nu a fost la control în perioada sarcinii pentru că se simţea bine şi credea că va aduce pe lume gemeni. ,,Pe masa de operaţie am aflat că am o fetiţă uriaşă. Am încercat să nasc natural, dar nu am putut“, a spus Rodica Muntianu, care a a mai adus pe lume 9 copii cu greutăţi la naştere cuprinse între 3.900 şi 4.500 de grame. Femeia susţine că nu exagerat cu mâncarea pe perioada sarcinii şi nu a urmat vreun tratament ori o dietă. În prima zi de viaţă, Luciana Anişoara, fetiţa de 6.800 de grame, arată ca un copil de un an. La fel arătau toţi copiii giganţi veniţi pe lume în ultimii ani la Maternitatea Botoşani.

Deţinătoarea recordului este alimentată momentan prin perfuzii. În ultimii doi ani, la Maternitatea Botoşani s-au născut cel puţin 15 copii cu greutatea de peste 5.500 de grame. Majoritatea au fost născuţi prin cezariană. Numai anul acesta au fost înregistraţi trei rotofei. În 2009, ,,gheaţa” a fost spartă de o tânără de 31 de ani din Vorniceni, care a născut, la începutul lunii februarie, un băieţel de 5.800 de grame perfect sănătos. Câteva luni mai târziu, o femeie din Dorohoi a dat naştere unei fetiţe de 5.600 de grame.  Dacă mamele pruncilor giganţi cred că totul ţine de voinţa divinităţii, medicii pun aceste cazuri pe moştenirea genetică. ,,Sunt cazuri rare, dar apar mai ales în familiile unde părinţii au predispoziţie spre obezitate sau ceilalţi copii au o greutate mare la naştere. Totul este genetică”, a declarat Eugen Prăjinaru, medic primar în Maternitatea Botoşani.

Expuşi la boli grave
Fetiţa de 6.800 grame are probleme de respiraţie şi este internată la Secţia de Reanimare. Pe această secţie au ajuns toţi bebeluşii giganţi născuţi la Maternitatea Botoşani în ultimii doi ani. Grăsunii sunt monitorizaţi atent în primul an de viaţă. Specialiştii îi supun la cure de slăbire încă din primele zile de viaţă pentru ca greutatea lor să intre în normal.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite