Botoşani şi Suceava îşi unesc forţele pentru a atrage investiţii private în zonă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcuri industriale comune, infrastructură mai bună şi taxe şi impozite reduse pentru investitori. Toate acestea ar putea fi realizate până la finalul anului dacă autorităţile din cele două judeţe se pun de accord pentru a dezvolta o zonă industrială comună.

Ideea de a dezvolta o zonă  industrială comună pentru  Botoşani şi Suceava îi aparţine lui Gheorghe Flutur. Preşedintele Consiliului judeţean Suceava a suţinut public acest lucru la întâlnirea cu membrii UGIR de săptâmâna trecută. Ca să fie convingător, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a  anunţat că intenţionează să îi aducă în această vară în cele două judeţe pe ministrul de Finanţe şi cel al Muncii cărora le va prezenta proiectul. „Am vorbit despre această zonă industrială comună în ideea de a face şi noi cum au făcut cei din Timişoara şi Arad sau Brăila şi Galaţi. Distanţa dintre Botoşani şi Suceava este relativ mică, iar forţă de muncă este suficientă în zonă. Am putea dezvolta o axă industrială a nordului Moldovei. Pe această axă avem forţă de muncă, aeroport, cale ferată, două oraşe cu peste o sută de mii de locuitori şi vom avea în curând şi un drum modernizat", a explicat Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava.

Primarii vor trebui să se implice mai mult

Pentru a realiza toate aceste lucruri este însă nevoie de o strânsă colaborare dintre administraţiile celor două judeţe, dar şi a primarilor comunelor situate între  municipiile Botoşani şi Suceava. „Cel mai important lucru este ca primarii să înţeleagă că este spre binele comunităţilor lor să colaboreze prin dezvoltarea unor proiecte de ineteres comun. Pentru a atrage investiţii în zonă trebuie accesate proiecte de modernizare a infrastructurii, de extindere a reţelelor de utilităţi şi nu în ultimul rând taxele şi impozitele locale să fie reduse pentru cei care vor să facă investiţii în zonă",  a mai declarat Gheorghe Flutur.

Preşedintele CJ Botoşani se teme de regionalizare

Surpinzător, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani nu ştia absolut nimic de intenţiile omologului său din Suceava. Mihai Ţâbuleac a rămas surpins de propunerile lui Gheorghe Flutur şi crede că mai degrabă sucevenii doresc să ne includă Botoşaniul  într-o regiune administrată de ei, aşa cum a mai fost înainte de înfiinţarea actualelor judeţe. „Din punctul meu de vedere este bine aşa cum este. Formula cu Regiunea Suceava a mai fost şi noi, ca botoşăneni,  nu am avut nimic de câştigat. Nu demult s-a mai vehiculat ideea ca Botoşani să susţină financiar aeroportul din Suceava. Deocamdată aeroportul este în domeniul public al Sucevei. Suntem  deacord să ne asociem dar pentru a găsi alte surse de finaţare a aeroportului cum ar fi accesarea unor fonduri europene sau un parteneriat public privat. Ca judeţ vecin putem susţine şi alte proiecte de dezvolare regională. Modernizarea drumului dintre Botoşani şi Suceava este un exemplu în acest sens",  a spus Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite