Botoşani Penitenciarul este mai sărac cu 40 de hectare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pământul de pe raza comunei Stăuceni, aflat în administrarea închisorii din Botoşani, a fost transferat Agenţiei Domeniilor Statului la presiunea foştilor proprietari. Suprafaţa de teren va fi retrocedată celor 20 de foşti proprietari care se luptă de peste 10 ani în instanţă. Oamenii s-au scandalizat când pământul a fost dat în arendă altor săteni.

Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a hotărât ca 40 de hectare de teren administrat de Penitenciarul Botoşani să fie predate către Agenţia Domeniilor Statului. Pământul, aflat pe raza comunei Stăuceni, a fost dat gratuit în folosinţa închisorii în 1999 şi a fost cultivat iniţial cu furaje necesare fermei de animale aflată tot în administrarea instituţiei publice. La munca pe câmp erau folosiţi deţinuţii cu pedepse uşoare.

„Înainte aveam sector zootehnic şi ne era necesar pentru a asigura furajele pentru animalele de la fermă. De când s-a renunţat la acest sector nu mai foloseam terenul în mod direct. Pământul a fost dat în arendă unor persoane care se ocupă de agricultură în zonă“,  a explicat Iulian Dărângă, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoşani.

  Conducerea închisorii spune că va trebui să rezilieze cele două contracte de arendă încheiate pentru o perioadă de patru ani, fapt ce este deocamdată imposibil în condiţiile în care terenul este, în acest moment, cultivat. „Restituirea acestui teren nu afectează instituţia pentru că mai deţinem în jur de 110 hectare, pe care le cultivăm pentru a acoperi necesarul de alimente al deţinuţilor“, a adăugat Dărângă.

Terenul, revendicat de foştii proprietari

De altfel, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Botoşani a solicitat în acest an informaţii cu privire la modul de utilizare a suprafeţei amintite, iar Penitenciarul Botoşani a comunicat că nu-l mai foloseşte. Transferul vine după ce mai mulţi foşti proprietari au solicitat comisiilor locale să le fie retrocedate terenurile deţinute înainte de colectivizare.

Majoritatea sunt din Stăuceni şi se judecă de zece ani pentru acest pământ. Din cele 40 de hectare de teren, 33,5 hectare sunt solicitate de foştii proprietari. Toţi au hotărâri judecătoreşti definitive, însă n-au putut fi puşi în posesie pentru că terenul era deţinut de Penitenciar. 

„Modelul Stăuceni“, aplicat pe scară largă

„Sunt în jur de 20 de proprietari pe acest teren. Cât a fost lucrat de Penitenciar oamenilor le-a fost frică să-l ceară, dar când au văzut că pământul lor este dat în arendă altora s-au revoltat şi au venit la primărie“, a spus Iulian Cozmin Epuraş, primarul comunei Stăuceni. Edilul susţine că retrocedarea acestui teren va rezolva în totalitate toate litigiile de fond funciar care există în acest moment în localitate.

Prefectul de Botoşani, care este şi preşedintele Comisiei  Judeţeane pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată, nu exclude să procedeze la fel şi cu alte instituţii ale statului care deţin terenuri în judeţul Botoşani. „Sunt persoane în judeţ cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate, însă punerea efectivă în posesie nu a fost făcută deoarece comisiile locale nu mai dispun de teren. Ne străduim să identificăm astfel de suprafeţe pentru ca acestor oameni să li se facă în sfârşit dreptate“, a declarat prefectul Cristian Roman.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite