Botoşani, paradisul taxelor aberante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşănenii ajung să treacă pragul Finanţelor din motive din cele mai năstruşnice
Botoşănenii ajung să treacă pragul Finanţelor din motive din cele mai năstruşnice

Deşi nu există râuri navigabile, avem impozite pe bărci. De asemenea, edilii ne taxează de câte ori ne schimbăm adresa. Pe lângă taxele prevăzute de Codul Fiscal, primăriile au posibilitatea să introducă şi ele tot felul de taxe şi impozite, unele de-a dreptul aberante.

Suntem campioni absoluţi la taxe şi impozite, pe care trebuie obligatoriu să le plătim. Deşi instituţiile fiscale nu recunosc acest lucru, potrivit unui studiu făcut de Banca Mondială românii sunt puşi să plătească anual nu mai puţin de 540 de taxe şi impozite, care ne situează pe locul patru în lume la acest capitol. Spre exemplu, la Botoşani nu există nicio apă navigabilă, dar acest „amănunt“ nu a împiedicat Consiliul Local la a stabili o taxă pentru ambarcaţiuni.

Vâsleşti, nu vâsleşti, tot plăteşti

Fie că ai barcă cu vâsle sau cu motor, ori ambarcaţiuni de agrement, pe care fireşte nu ai cum să le foloseşti la noi în oraş, trebuie să plăteşti impozit la Primărie. Pentru o barcă cu vâsle se percepe o taxă anuală de 18 lei, iar pentru una cu motor 48 de lei.

În evidenţele Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale (DTIL) apar doar doi botoşăneni proprietari de ambarcaţiuni, fiecare cu câte o barcă cu motor.

„Este adevărat că nu prea avem proprietari de ambarcaţiuni, însă trebuie să fim pregătiţi dacă vor apărea. Practic, a fost creată o perspectivă prin care să se poată impozita mijlocul de transport“, a declarat Dumitru Neamţu, directorul adjunct al DTIL. 

Taxă de aflare a adresei

O altă taxă „originală“ este cea percepută botoşănenilor care vor să-şi afle adresa unde locuiesc.  Mai exact, „taxa  pentru eliberarea certificatului de nomenclatură stradală şi adresă“, care este de 5 lei, se plăteşte atunci când primăria schimbă numărul sau numele străzii, iar cetăţenii trebuie să-şi preschimbe actele de identitate.

„Am fost nevoit să plătesc această taxă pentru că s-a schimbat numerotarea  la strada unde locuiesc şi nu mai corespundeau datele din buletin cu adresa. Trebuia să-mi deschid o firmă şi nu puteam să dovedesc că locuiesc la aceeaşi adresă“, ne-a declarat Tiberiu Andrei, administrator de firmă.

Am scăpat totuşi de birul pe apa de ploaie
Ploaia nu îi va mai arde la buzunare pe botoşăneni. Aşa-numita „taxă pe apa meteorică“, care reprezenta 16% din factura la apă, a fost eliminată anul trecut. Aceasta a fost contestată de numeroşi cetăţeni pe motiv că ar fi aberantă, întrucât nimeni nu putea fi considerat responsabil pentru cantitatea de precipitaţii căzută la Botoşani.

Botoşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite