Botoşani: Portret/Răzvan Sauciuc: A adus baseball-ul la Botoşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Botoşani: Portret/Răzvan Sauciuc: A adus baseball-ul la Botoşani
Botoşani: Portret/Răzvan Sauciuc: A adus baseball-ul la Botoşani

A înfiinţat prima echipă de baseball din oraş, în 1990, după ce a făcut rost de echipament de la Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Ioan Asoltanei face parte din prima generaţie de antrenori de baseball din România şi totodată este cel care a adus acest sport în judeţul Botoşani.

Fost jucător şi antrenor de oină, a învăţat tainele baseball-ului, un sport foarte popular în Statele Unite ale Americii (SUA), dar necunoscut în România şi acum se mândreşte cu peste 30 de titluri cucerite la campionatele naţionale. „În 1989 am fost într-o excursie în URSS la Minsk şi acolo am văzut câţiva studenţi ruşi care jucau baseball cu o echipă din Cuba. Am discutat cu ei, le-am cerut să-mi explice care sunt regulile, după care m-am întors în Botoşani şi, împreună cu colegii mei de la oină, am hotărât să punem bazele baseball-ului la Botoşani“, îşi aminteşte Ioan Asoltanei. La scurt timp, au venit evenimentele din decembrie şi la jumătatea anului 1990 a înfiinţat prima secţie de baseball la Botoşani. Fiind un sport necunoscut în România, antrenorul botoşănean a apelat la reprezentanţii ambasadei SUA la Bucureşti pentru a procura echipamentele şi materialele de care aveau nevoie.

„Am devenit campioni naţionali“

„Cei de la ambasadă ne-au donat un rând de echipament, bastoane, mingi şi tot ceea ce era necesar pentru a începe, după care au luat legătura cu Federaţia Română de Oină pentru introducerea baseball-ului în România“, afirmă antrenorul botoşănean. Apoi, 12 antrenori de oină din ţară au mers în Italia, la un curs organizat de Federaţia Americană de Baseball. Primul club a fost Electrocontact Botoşani.

În 1991 s-a organizat primul campionat naţional de baseball în România, competiţie la care au participat şase echipe, printre care şi Electrocontact Botoşani, pregătită de Ioan Asoltanei. „Primul campionat naţional a fost la Bucşoaia. Erau puţine echipe în ţară. Ne-am prezentat şi noi şi am reuşit să câştigăm turneul şi astfel am devenit campioni naţionali“, susţine Asoltanei.În 1992, a plecat la Clubul Sportiv Şcolar (CSS), unde s-a înfiinţat o secţie de baseball care avea în componenţă patru echipe la diferite categorii de vârstă. 

Peste 30 de titluri în 17 ani de activitate

În cei 17 ani de când este antrenor la CSS Botoşani, el şi colegii săi au obţinut numeroase titluri de campioni naţionali. „Nu ştiu exact câte titluri avem, dar sunt peste 30 în toţi aceşti ani. În 2008, spre exemplu, am ieşit campioni naţionali la categoriile juniori III şi cadeţi“, susţine antrenorul botoşănean. 

profil
născut. 5 ianuarie 1949, Pomârla, Botoşani.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea „Al. I. Cuza“ Iaşi.
familie. Căsătorit, are o fiică.

întrebări şi răspunsuri
Ce perspective are un jucător de baseball în România?
În România baseball-ul nu a ajuns la nivelul din Italia sau alte ţări ale Europei, dar am câţiva foşti elevi care joacă la echipe din străinătate. Cel mai bun exemplu este Mihai Burlea, care a jucat timp de câţiva ani pentru două colegii din SUA, iar acum este la una dintre cele mai puternice echipe din Italia. 
Baseball-ul este un sport costisitor?
Este foarte costisitor pentru nivelul nostru. Spre exemplu, echipamentul pentru un sportiv ajunge la 400-500 de euro. Noi am obţinut echipamentul mai mult din donaţii de la ambasada SUA la Bucureşti şi de la trupele NATO din Europa.  

ce-i place: Ţinând cont că şi-a dedicat aproape 20 de ani din viaţă baseball-ului, Ioan Asoltanei spune că acest sport este pe primul loc în topul preferinţelor sale. „În afară de baseball, îmi mai plac muzica şi dansurile populare. În tinereţe am cochetat cu dansul, dar mai mult la nivel de amator“, spune botoşăneanul. 
ce nu-i place: Vulgaritatea de pe stradă şi spune că îl deranjează foarte mult atunci când vede elevi de 14-15 ani având un comportament indecent în public.

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite